Problema stadioanelor din Soroca și Rublenița: PUNCT ȘI… DE LA CAPĂT

0
268

Buna guvernare: Cere socoteală pentru banii publici

Problema stadionului municipal din Soroca a fost cap de afiș, ultima vreme, dar ca și orice altă temă s-a epuizat, ceea ce nu înseamnă că a fost scoasă de la ordinea zilei. Dimpotrivă, starea de lucruri de la cele două edificii sportive cele mai importante din oraș — Stadionul municipal și cel din raionul Soroca, stadionul din satul Rublenița — va fi în vizorul redacției noastre. Deocamdată am pus un punct, materializat printr-o dezbatere cu participarea autorităților raionale și municipale, societății civile și a reprezentanților sportului…, dar mai departe urmează să ducem, cu toții împreună, lucrurile până la capăt. Astfel, la dezbatere au participat vicepreședintele raionului Soroca Boris Andonii; consilierul raional, tot el și consilier municipal Iurie Todirean; consilierul municipal Ion Babici (prin rețeaua Zoom); specialistul în problemele tineretului și sportului la Consiliul raional Andrei Jitniuc; reprezentantul societății civile, ex-președintele raionului Soroca Boris Ivasi; antrenorul echipei de fotbal FC Inter Marin Russu și expertul Asociației Presei Independente Diana Enachi (prin rețeaua Zoom). Cu părere de rău, la această dezbatere nu au participat reprezentanții puterii executive de la Primăria municipiului Soroca, deși redacția a făcut toate invitațiile de rigoare în termeni legali, ba mai mult — doamna primar a fost invitată personal.

Dezbaterea a demarat cu un material VIDEO care a demonstrat starea reală de lucruri de la stadionul municipal din Soroca, or secvențele de după gardul stadionului vorbesc de la sine și nu lasă loc pentru supărare și interpretări. În această ordine de idei, trebuie să menționăm că persoanele prezente la dezbateri nu au pus la îndoială obiectivitatea autorilor materialului, ba dimpotrivă — au recunoscut că acest edificiu sportiv, în pofida eforturilor, inclusiv financiare, depuse în ultima vreme se află în paragină și că degradarea lui a atins cote periculoase. Or, este vorba de un obiect de o deosebită importanță socială și, dacă doriți, de o carte de vizită a urbei de pe malul Nistrului.

Iurie TODIREAN: În anii ’90 ai secolului trecut, starea stadionului din Soroca era mai bună decât în prezent. Din anul 2000 și până în prezent acesta se află într-o stare deplorabilă, deși prin 2005-2006 a venit o ofertă din partea omului de afaceri Nicolae Ciornâi, care a dorit să facă la Soroca un centru fotbalistic, să aducă la noi echipa Zimbru-2 și să reconstruiască inclusiv și această arenă, dar aleșii locali nu au fost de acord. Apropo, să nu uităm că acest stadion se numește „Vasile Crudu”, dar placa comemorativă a fost scoasă, fiindcă cel care a fost Omul și Sportivul Vasile Crudu nu merită o așa rușine.

Ion BABICI: Cu părere de rău, aceasta este o problemă de viziune, or noi nu suntem vizionari, nu gândim pe termen lung, nu știm cum trebuie să arate stadionul și ce trebuie să se întâmple acolo. Chiar dacă s-au investit bani în ultima vreme, inclusiv și în acest an, vreau să zic că este important cine gestionează acest edificiu, iar gestiunea o face Serviciul de Înverzire și Amenajare, care nu este specializat în domeniul sportului. Riscăm să cheltuim banii publici nechibzuit atâta timp când stadionul și tot ce ține de infrastructura lui este manageriat de persoane care nu au nimic comun cu sportul la modul general.

Boris IVASI: Stadionul din Soroca este un edificiu care a văzut, pe parcursul anilor, mai multe vedete ale sportului moldovenesc și nu numai, dar… este important să știm că acesta se află într-o zonă inundabilă a orașului și acest pericol va persista mereu. Reieșind din aceasta, eu aș propune să nu mai alocăm bani la reconstrucția acestui stadion, dar să ridicăm un nou stadion, în afara orașului, cum se face în toată lumea. Mai cu seamă, dacă ținem cont de faptul că teren în raza orașului avem. Eu aș propune să construim o nouă arenă sportivă la ieșirea din oraș spre satul Egoreni.

Andrei JITNIUC: Numai fotbalul este practicat pe acest stadion de peste 400 de persoane, ca să nu zic de alte sporturi. Astfel, în perioada caldă a anului stadionul din Soroca este practicabil, iar rezultatele sportivilor sunt din cele mai bune. Cu părere de rău însă, când vin la noi echipe din alte localități, inclusiv echipe de copii, noi nu le putem acorda condiții corespunzătoare. La fel se întâmplă cu arbitrii. Pe de altă parte, conform estimărilor efectuate de specialiștii Federației Moldovenești de Fotbal, stadionul din Soroca se află în cea mai dezastruoasă stare decât orice alt stadion din Republica Moldova.

Marin RUSSU: Regretabil faptul, dar condițiile de la stadion lasă mult de dorit, deși în fiecare an ni se promite că se vor lua măsuri și lucrurile vor reveni la normalitate. De fiecare dată când la meci vin arbitri din alte localități lumea mă întreabă unde sunt vestiarele normale și nu mai știu ce să le răspund. Păcat că am ajuns în această situație care nu mai poate fi tolerată. Nu de alta, dar după ce în campionatul Republicii Moldova participă două echipe sorocene, meciuri au loc în fiecare săptămână și de fiecare dată suntem nevoiți să ne îndreptățim în fața oaspeților.

Boris ANDONII: Construcția stadionului raional de fotbal se face la inițiativa Asociației raionale de fotbal. Pentru a nu repeta greșelile altora, stadionul din Rublenița a fost ales la propunerea Federației Moldovenești de Fotbal, care a luat în considerație toate elementele, inclusiv cele de infrastructură. Este vorba de un stadion cu iarbă artificială, costul căruia va fi de peste 14.000.000 lei, bani care vor fi achitați în egală măsură de Consiliul raional Soroca și, conform unui contract, cu alte 7.000.000 de lei va veni Consiliul județean Bacău. Din cauza pandemiei, cu părere de rău, lucrările au avut de suferit.

Diana ENACHI: Referitor la situația creată la stadionul Soroca, cea mai mare vină, în opinia mea, o poartă autoritățile locale, Primăria și Consiliul local, dar nu numai. Ce ține de buna guvernare, nu este vorba de niște recomandări venite din partea mea, să zicem, dar sunt niște prevederi legale. Deci, autoritatea locală trebuie să fie mai fermă și să intervină atunci când este cazul. Am studiat bugetul municipiului pentru anul 2021 și am văzut că pentru reparația stadionului au fost alocați 400.000 lei și aș fi curioasă să știu pentru care anume lucrări au fost alocați acești bani…

În concluzie: cei prezenți la dezbatere au lăsat să se înțeleagă, printre rânduri, că referitor la viitorul stadionul din Soroca trebuie de luat în considerație două scenarii: unu — reconstruim ceea ce avem sau doi — construim alt stadion… Și punctum.

 


Articolul precedentDe miercuri, 23 decembrie, nu mai zboară nici un avion din/spre Marea Britanie
Articolul următorInfectați + 703 persoane, decedați + 26. În raionul Soroca încă 8 persoane infectate.
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.