Primăria municipiului Soroca v-a primi finanțare pentru a investi în lucrurile prioritare pentru cetățeni și municipiu

0
490

În municipiul Soroca au început activitățile pentru instituționalizarea Unității de implementare a proiectelor (UIP). Este unul dintre obiectivele proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, informează Noi cu referire la adrnord.md. Joi, 18 august 2022, în incinta Primăriei municipiului Soroca, specialiști ADR Nord și experți în domeniu au agreat cu autoritatea publică locală un plan de acțiuni pentru instituționalizarea UIP și au discutat despre cea mai potrivită formă organizatorico-juridică a viitoarei unități.

140 de proiecte vor fi implementate la nordul țării în cadrul Programului Satul European Prin intermediul ADR Nord, Primăria municipiului Soroca va beneficia de finanțare pentru desfășurarea activităților privind consolidarea capacităților de atragere a investițiilor în domenii prioritare, în vederea soluționării problemelor de ordin economic și social specifice municipiului Soroca, identificat drept unul dintre orașele-poli de creștere al Regiunii de Dezvoltare Nord.

Totodată, ADR Nord s-a angajat să ofere partenerilor de implementare suportul necesar sub formă de informare, conștientizare, ghidare și recomandări, în scopul asigurării implementării eficiente a proiectului, inclusiv pe dimensiunea protecției mediului și din punct de vedere tehnic. Printre cele mai importante activități în cadrul proiectului sunt adaptarea Manualului operațional al UIP din Soroca în conformitate cu specificul local și provocările individualizate ale municipiului; acordarea suportului juridic în vederea definitivării documentației de instituționalizare a UIP; organizarea a două ateliere practice pentru membrii UIP și pentru autoritatea publică locală în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare; organizarea procesului de sub-garantare a municipiului Soroca; elaborarea unei publicații în vederea promovării rezultatelor proiectului.

Conform Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, două municipii din nordul țării – Soroca și Edineț – au fost identificate și recomandate pentru a fi sprijinite în vederea dezvoltării acestora în calitate de poli de creștere. La rândul lor, acești poli de creștere vor stimula astfel și dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate. Până în prezent, efortul principal al municipiilor a fost axat pe elaborarea planurilor operaționale locale, cu identificarea principalelor direcții de dezvoltare a orașelor.

Sursa: Noi.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.