Piatra funerară a generalului Stan Poetaș, dezvelită la Soroca (VIDEO-FOTO)

0
202

La 13 martie 2018 a fost dezvelită piatra funerară a generalului Stan Poetaș, în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, în contextul marcării a 100 de ani de la votarea Unirii de către Zemstva din Soroca. Prezenți la evenimentul de inaugurare au fost Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, reprezentanți ai administrației publice locale, precum și din satul Ulmul, județul Brăila, baștina generalului Stan Poetaș, alți oaspeți din România, Armatei Naționale, fețe bisericești și soroceni.



De asemenea, au fost prezenți și locuitori ai satului Cureșnița, raionul Soroca, care în perioada interbelică, a purtat numele comuna General Poetaș, potrivit lui Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea președintelui raionului Soroca, Ghenadie Muntean. “În Soroca a existat un monument al lui Stan Poetaș, însă cu părere de rău nu a rezistat în timp. S-au păstrat doar fragmente din fostul monument. Astăzi cu suportul partenerilor și prietenilor reinstaurăm la Soroca acest monument reprezentativ, un fapt demn pentru generația noastră, care prețuiește, păstrează și promovează valorile istorico-culturale ale neamului”, a declarat Muntean.

Apoi, un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire și de sfințire a pietrei funerare.

La rândul său, primarul de Soroca, Victor Său a menționat în discursul său că Stan Poetaș și-a pierdut viața pe nedrept, fiind împușcat în spate de un necunoscut. “În această zi eroul națiunii ne-a adunat iarăși aici, la Soroca, pentru a-l comemora și a-i mulțumi pentru faptele eroice săvârșite”, a afirmat Său.

Unirea din anul 1918 a fost posibilă “doar prin jertfă, dăruire și unirea tuturor românilor și celor care au simțit românește”, a comunicat în cadrul evenimentului Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. “Acum asistăm la un moment important, când repunem la locul său pe un general al Armatei care a făurit istorie prin jertfă și sacrificii. Generalul Stan Poetaș a luptat alături de militarii români, fiind și comandantul garnizoanei române la Soroca, invitat atunci de autorități pentru a apăra localnicii de trupele bolșevice”, a precizat oficialul.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a specificat că: “biserica nu uită pe ai săi, mai ales pe acei ostași, care au luptat pentru apărarea țării, neamului românesc și credinței. Ei sunt cei care s-au jertfit pentru neam și patrie”.

Totodată, restabilirea acestui obiect de patrimoniu a fost susținută și de către Armata Națională. “Stan Poetaș a fost un om remarcabil al Armatei Române și un exemplu pentru toți militarii din toate timpurile. Salut această inițiativă la Soroca, unde sunt convins că vor veni toți cei pasionați de istorie și tradiții militare, ca să plătească tribute acestei personalități notorii”, a transmis colonelul Eduard Ohladciuc, director Marele Stat Major al Armatei Naţionale.

Inițiativa de a reintregi piatra funerară aparține avocatului Iulian Rusanovschi, AO „Cultul eroilor”, lucrări care au durat aproximativ doi ani. “Mulțumesc preotului Radu Rusu, care a slujit în orașul Soroca și directorului muzeului Nicolae Bulat, care m-au informat că în cimitirul orașului Soroca se păstrează o fărmână din piatra funerară de la mormântul generalului. A fost necesar un an de zile ca să identificăm toate cele patru blocuri de marmură, împăștiate pe tot cuprinsul cimitirului. Pe parcurs am reușit să aflăm locul unde a fost înmormântat, și anume în fața bisericii Sfântul Teodor Stratilat din Soroca, unde am identificat bucățile din marmură”, a declarat Iulian Rusanovschi, după care oficial a transmis-o în gestiunea muzeului.

La final, toți cei prezenți au depus flori la piatra funerară a generalului român.

Menționăm că, monumetul lui Stan Poetaș a fost inaugurat la Soroca în anul 1919 și supus vandalizării la mijlocul anilor ’70.

 


Pentru a fi la curent cu toate materialele video pe care le publicăm ABONEAZĂ-TE la canalul nostru YOUTUBE !

 


Articolul precedentLa Buzău s-a votat Declarația de unire simbolică cu Republica Moldova
Articolul următorFotografia zilei: “Oare acum în 2018 e normal ca în orașul Soroca să fie așa mizerie și dezastru?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.