Persoanele cre „lucrează cu ziua” vor activa într-un nou cadru legal. Vezi despre ce este vorba

0
712

Persoanele cre „lucrează cu ziua” vor activa într-un nou cadru legal. Vezi despre ce este vorba Deputatul PAS, președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, Vladimir Bolea, a înaintat o inițiativă legislativă care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal al activității necalificate cu caracter ocazional și care a fost votată  în lectură finală.

  Astfel, persoanele care muncesc cu ziua – zilierii – trebuie să cunoască ce prevede acest nou cadru:
  *de la 90 la 120 de zile se extinde termenul pentru care zilierii pot exercita activităţi pentru același beneficiar (agent economic);

  * se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni ar urma să revină angajatorului;

*este eliminat termenul de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare;

* va fi păstrat statutul de șomer al persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.

* zilierii obțin dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare.

Și încă ceva. În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi, Parlamentul modifică Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Codul fiscal, Legea cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.