Pensii pentru migranţii moldoveni care au activat în Germania

1
139
La începutul acestui an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro)

La 1 martie va intra în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german.

Acordul bilateral stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state. Astfel, persoanele care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, vor beneficia de pensie, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri analogice de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică actualmente 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi. La moment, mai bine de 530 de cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi pe teritoriul altor state contractante, beneficiază de pensii stabilite şi transferate pe teritoriul altui stat contractant.

(tv8.md)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.