Buna guvernare
Chiar dacă deciziile finale la nivel local sunt luate de consiliile locale, aceasta nu înseamnă că cetățenii sunt privați de dreptul de a participa în procesul de luare a hotărârilor care, într-o formă sau altă, au impact asupra fiecărui om. Mai cu seamă importantă este participarea oamenilor în luarea deciziilor importante în era tehnologiilor informaționale. Pe de altă parte, deseori participarea cetățenilor în procesul decizional al autorităților publice locale este percepută ca o „mimare”, dar nu ca o dorință de a influența decizia finală a aleșilor locali… Despre aceasta, dar și despre alte chestiuni la fel de importante pentru procesul decizional la nivel local s-a vorbit în cadrul unor dezbateri organizate de Asociația Presei Independente și redacția ziarului Observatorul de Nord.
La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților — Stela Zăbrian, secretara Consiliului raional Soroca; Marcel Bușan, secretarul Consiliului municipal Soroca; Dorina Lisnic, responsabilă de proiecte de revitalizare urbană la Primăria Soroca; Vitalie Muntean, primarul comunei Rublenița, reprezentanții societății civile — Ion Spătaru, pensionar, ex-secretar al Consiliului raional Soroca; Diana Tanas, profesoară, președinta Asociației de Băștinași „Cu drag pentru Soroca”, dar și expertul Dumitru Rusu… Dezbaterea a fost precedată de solicitarea de la cititorii ziarului a celor mai importante întrebări la care ar fi dorit să afle un răspuns: ”Care ar fi instrumentele legale ce pot fi utilizate de cetățeni pentru a se implica în procesul decizional?”, ”Există platforme legale de comunicare dintre autorități și societatea civilă și care din ele sunt mai efective?”, ”Atunci când autoritatea publică locală ignoră opinia cetățeanului, care sunt alternativele legale?”… Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Vadim Șterbate.
Marcel BUȘAN: Cetățenii participă, desigur, în acest proces, dar este loc de mai bine. La consultările publice participă, ca de obicei, aceleași persoane. Foarte rar vin oamenii noi, cu idei noi. Noi întreprindem măsuri pentru a spori activismul cetățenilor, dar nu ne prea reușește. Chiar și la dezbaterea bugetului primăriei am invitat să ne ajute o instituție nonguvernamentală de la Chișinău și credeam că activismul cetățenilor o să fie altul, dar… n-a fost să fie. Pe de altă parte, mulți cetățeni sunt activi doar pe rețelele de socializare și păcat că acest activism nu se manifestă și în viața reală.
Stela ZABRIAN: Alături de alte două raioane, Soroca participă în cadrul unui Proiect finanțat de Fundația Est-Europeană și la nivel de raion este creat Consiliul de Participare, la baza organizării căruia stau mai multe organizații obștești. Regulamentul acestui consiliu este aprobat printr-o decizie a Consiliului raional. De altfel, numărul membrilor Consiliului de Participare este în continuă creștere. Dat fiind faptul că problemele discutate sunt foarte diverse, membrii consiliului sunt în permanentă „școlarizare” și acest lucru bucură. La fel trebuie menționată calitatea recomandărilor venite de la acest consiliu, fapt ce la fel nu poate să nu ne bucure. Până la urmă, ultimul cuvânt aparține consilierilor.
Ion SPĂTARU: Transparență în activitatea Consiliului raional avem, or ședințele se transmit live și oricine este la curent cu deciziile luate. Acest lucru se datorează, în egală măsură, autorităților și societății civile, care au creat Consiliul de Participare, despre care s-a vorbit mai sus. Există însă și un „dar”, fiindcă legislația în vigoare prevede că la orice ședință poate participa orice cetățean, dar consiliul nu are spațiu pentru a găzdui toți doritorii de a participa la ședințe. Acest lucru are și o explicație: sălile de ședințe au fost construite în vremurile când nivelul de transparență era altul.
Diana TANAS: Trebuie să recunoaștem că la nivel local situația un pic s-a dezmorțit, inclusiv datorită implicării ONG-urilor și activiștilor civici. La nivel central însă asistăm doar la o mimare a implicării societății civile în luarea deciziilor. În opinia mea, dacă activismul civic din rețeaua online s-ar transforma în realitate lucrurile ar sta altfel. Când aleșii noștri uită de promisiunile făcute în campaniile electorală, cetățenii ar trebui să dea la o parte mentalitatea post-sovietică și să bată la ușa autorităților, fiindcă cadrul legislativ le permite acest lucru.
Dumitru RUSU: În acest context, vreau să menționez câteva legi care ajută cetățenii să fie mai activi în participarea la procesul decizional. Este vorba despre Legea cu privire la accesul la informație, Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal, Legea cu privire la activitatea administrațiilor publice locale, Legea cu privire la transparența decizională. Să nu uităm și că procesul decizional prevede mai multe: discutarea problemei existente, cauzele apariției acestor probleme, cum sunt redresate acestea. Este foarte important ca cetățeanul care se implică în acest proces să aibă un nivel de cultură.
Dorina LISNIC: În anul trecut, Primăria Soroca a fost selectată pentru a participa în Programul „Comunitatea mea” și pe parcursul anului au fost organizate mai multe activități cu participarea societății civile. Pe rețelele de socializare au fost plasate niște chestionare și fiecare cetățean a avut posibilitatea să se expună pe marginea problemelor din oraș. Societatea civilă s-a implicat foarte activ în acest proces și, până la urmă, cu ajutorul cetățenilor, noi am putut să prioritizăm problemele cu care se confruntă localitatea. Acum muncim pentru rezolvarea acestor probleme.
Victor COBĂSNEANU: Apropo, de nivelul de cultură al persoanelor care se implică în acest proces vreau să aduc un exemplu concret. Recent, primarul comunei Rublenița a fost victima directă a unui comportament neadecvat al unor reprezentanți ai societății civile, când o doamnă, însoțită de câțiva cetățeni nemulțumiți, au intrat în biroul primarului, l-a atacat verbal și l-a etichetat cu cuvinte gen „tâlhar”, fără a-i da acestuia dreptul la replică. Ba mai mult, „activista civică”, care și-a manifestat interesul de a se implica în procesul decizional, nu era de pe loc și nici măcar nu știa cum se numește primăria unde venise să facă „ordine”.
Vitalie MUNTEAN: Deciziile luate de consiliu nostru ne străduim să fie în folosul cetățeanului, dar întotdeauna se vor găsi și persoane nemulțumite. Personal consider că cetățenii trebuie să participe în procesul decizional, dar la fel ca și la Soroca, la ședințele consiliului comunal vin aproape aceleași persoane. Cu părere de rău, oamenii noștri nu sunt deprinși să se implice, deși întreprindem mai multe măsuri care permit să crească spiritul civic. Mulți preferă să-și expună părerea pe rețele de socializare, decât în ochi… Referitor la incidentul cu doamna activistă vreau să zic că este foarte bine că oamenii sunt activi — ușile primăriei sunt deschise pentru ei mereu, dar când tu ca primar ești atacat, timp de o oră și jumătate, de persoane pe unele dintre care le-ai văzut prima dată, nu mai știi cum să procedezi…
În concluzie: participarea cetățenilor în procesul decizional este absolut necesară și poate influența direct calitatea hotărârilor luate de consiliu. Cu o condiție obligatorie: interesul public să prevaleze asupra interesului personal, iar nivelul de cultură a părților implicate în proces să fie unul demn de vremurile în care trăim.
Dan AOLEI