„Papa” Voronin are soveste și este gata să plece de la cârma PCRM. La toamnă.

0
146

Liderul comuniștilor moldoveni întotdeauna a fost o „pâine de mâncat” pentru jurnaliști or, de fiecare dată Vladimir Voronin a putut să atragă atenția publicului, iar comportamentul lui sobru-șugubăț și limbajul „spumos” l-au scos din tipare și l-au făcut celebru. Să ne aducem aminte, bunăoară, de poreclele „drept la țanc”, date de el unor colegi politicieni gen, „bulbuc, jițel de doi metri” sau „Michelle de schizofrenie”!

Păi, de la toamnă Voronin ar putea să dispară de pe „radare”, fiindcă chiar el a recunoscut recent, la un post TV, că e timpul să lase locul altuia. „Eu i-am întrecut pe toți acei, care au fost în spațiul ex-sovietic. E timpul să am soveste, trebuie să mă gândesc la altceva”, a declarat Papa, cum este numit Vladimir Voronin de colegii lui de partid.

    Nu știu cum pe Dumneavoastră, dar pe mine chiar m-a surprins această declarație, deoarece când zic Voronin subînțeleg PCRM și invers. Sau, poate a fost o glumă, o capcană în care să nimerim noi, jurnaliștii? Poate este vorba de un simplu PR politic, de o manevră bine gândită, menită să scoată partidul din anonimatul în care a nimerit de ceva vreme? Pentru aflarea adevărului și pentru a afla informații dintr-o sursă în care am încredere, i-am adresat câteva întrebări liderei comuniștilor soroceni, Elena Bodnarenco, care este și secretar al CC PCRM.

–         –  Doamnă Elena Bodnarenco, declarația lui Vladimir Voronin este o glumă sau char „Papa” este gata să plece de la cârma partidului?

–            – Nu este nici glumă și nici capcană, cel puțin de 2-3 ori domnul Voronin a declarat că va pleca de la conducerea partidului. Foarte probabil ca acest lucru să se întâmple la toamnă, pe data de 7 noiembrie, când va avea loc Congresul IX al PCRM.

–         –  Apropo, dar la ședințele de partid, ordinare sau neordinare, s-a discutat această întrebare vreodată?

–         –  N-am discutat această întrebare, dar o s-o facem la congres. Până la urmă PCRM este o formațiune în care principiile democratice nu sunt doar vorbe goale și împreună o să decidem ce facem mai departe.

–        –   Înseamnă aceasta că veți încerca să-l convingeți să mai rămână?

–       –    Vreau să se înțeleagă un lucru: domnul Voronin a fost, este și va fi liderul nostru, iar o eventuală plecare de la cârma partidului nu va însemna că Domnia sa a obosit, că nu mai are idei – dimpotrivă, PCRM este viața lui, este partidul pe care l-a creat 27 de ani în urmă și în nici un caz nu-l va abandona. Chiar dacă va fi ales alt președinte, domnul Voronin va rămâne printre noi, iar funcția de Președinte de Onoare a PCRM o merită mai mult decât oricare altul.

–          –  Există cineva care ar merita să-i ia locul actualului președinte? Se vehiculează deja ceva nume?

–       –   La momentul actual nu există în PCRM un om la fel de experimentat și de pregătit, din toate punctele de vedere, ca domnul Voronin. Despre respectul pe care i-l poartă cetățenii Republicii Moldova nici nu face să mai vorbim. Indiferent de criticile și de atacurile aduse partidului în ultima vreme, PCRM este formațiunea care a lăsat urme adânci în istoria contemporană a Republicii Moldova, iar meritul cel mare aparține liderului nostru… În ce privește eventualul succesor, mai avem timp până la toamnă, dar vă asigur că împreună vom face cea mai bună alegere.

 …O vorbă înțeleaptă spune că din politică, sport și cultură trebuie să pleci la timp, dar să nu aștepți când o să te „ducă” alții. Adică, este mai bine să pleci atunci, când ești în vogă, când lumea te percepe și te apreciază ca lider, dar nu ca pe un perdant or, în așa caz, toate meritele tale pierd din intensitate și din însemnătate. Vladimir Voronin a decis să plece la toamnă – este bina sau este rău, este la timpul potrivit sau s-a c-am întârziat cu demisia? Răspunsul la această întrebare nu ține de competența oricui. Cert este că nu există oameni de neînlocuit, iar Vladimir Voronin nu este excepție.  

Articolul precedentLa trei luni de la concurs, Vladimir Nicuță a fost numit astăzi în funcție de șef al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca
Articolul următorConsiliul Raional Soroca a alocat câte 10 000 lei pentru familiile sorocenilor decedați de Covid-19
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.