Opt copii au decedat, iar 76 au fot traumatizați de la începutul verii: Cum pot fi prevenite tragediile

0
46

Doi copii de opt și 10 ani s-au înecat în râul Nistru . Tragedia s-a întâmplat la 19 august, într-o familie din satul Coșnița, raionul Dubăsari. Copiii au rămas câteva minute fără supravegherea mamei, care se ocupa de mezinul în vârstă de câteva luni.

Din nefericire cazurile de acest gen nu sunt o raritate, spun autoritățile. Inspectoratul General al Poliției atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele comise cu participarea copiilor, iar consecințele pot fi diverse, de la vătămarea integrității corporale sau a sănătății, traumatizarea copiilor, victimizarea lor și chiar decesul.

Principale cauze care duc la asemenea tragedii sunt: neglijarea de către părinţi a obligaţiilor legale, lipsa de supraveghere permanentă a copiilor, lipsa de comunicare între părinţi şi copii.

Numai în primele două luni ale verii, 76 de copii au fost traumatizați, iar alții opt au decedat.

Menționăm că, din numărul total de cazuri înregistrate, predomină mediul rural, unde au fost înregistrate 55 cazuri și 21 cazuri în mediul urban. Iar motivele traumatizării copiilor sunt: accidente rutiere, intoxicație cu pesticide, intoxicație cu alimente, cu medicamente, căderea de la înălțime, căderea în bazin cu apă, arsură termică, înec, etc.

Atunci când stau de vorbă cu polițiștii, majoritatea părinților au aceeași explicație: „Doar o secundă am întors capul”. Din nefericire, acea secundă poate avea un impact negativ pentru copil.

Pentru preîntâmpinarea unor astfel de incidente nefericite vă sfătuim, dragi părinți, să aveți mare grijă de copiii dumneavoastră:

  • supravegheați-vă în permanenţă copiii pentru a evita cazurile de dispariţii, accidente de circulaţie și vătămări corporale din neatenţie;dacă nu sunteți lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, e necesar copilul să cunoască cum să acționeze;
  • interziceți copiilor să se joace în zonele aglomerate sau în adiacentul părţii carosabilului;
  • explicați copiilor că au voie să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
  • sfătuiţi-vă copilul să nu accepte niciodată bani sau cadouri de la persoane necunoscute.

 

Manifestați mai multă responsabilitate referitor la respectarea şi exercitarea obligaţiilor de întreţinere, educaţie şi supraveghere a copiilor, numai astfel îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

Articolul precedentDSE: 113 intervenții la lichidarea focarelor de ardere
Articolul următorDoi frați, un băiat și o fetiță, s-au înecat în Nistru
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.