OPINII: “Este ca și cum ai combina maioul cu cravată sau un costum sportiv cu papion. Va râde lumea de noi.”

0
854

Primăria municipiului Soroca a început lucrările pentru amplasarea elementului „Iubesc Soroca”, în preajma Cetății Soroca. „Noi am făcut o evaluare nu doar în jurul cetății, dar și în alte colțuri ale Sorocii. Împreună cu specialiștii și arhitecții s-a ales cel mai bun loc pentru acest element cu inscripția „Iubesc Soroca”, a declarat anterior primarul Victor Său.

Redacția „Observatorul de Nord” a solicitat opinia unor experți în domeniu, privind amplasarea acestui mobilier urban în preajma cetății medievale.

Alina Ostapov, arhitect: “Argumentul de bază este reglementarea zonei de protecție a monumentului de importantă națională. Această “capodoperă” nu poate fi admisă atât timp cât nu asigură integritatea sitului, esteticul, după părerea mea aduce prejudicii vizuale cetății Soroca.”

Vlad Moldovan, arhitect, secretar al Comitetului Național din Moldova al Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor: “La Primărie sau Consiliul raional trebuie să fie originalul Actului de dare în folosinţă gratuită şi protecţie а monumentului de istorie şi cultură Cetatea Soroca ре un termen de 19 ani, document semnat la 31 octombrie 2011. Acolo scrie clar că nu au dreptul să facă lucrări fără acordul „organului de stat” în persoana Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Eu sunt categoric împotrivă, este total neavenit. Este ca și cum ai combina maioul cu cravată sau un costum sportiv cu papion. Va râde lumea de noi.”

Dumitrița Efremov, fosta coordonatoare a proiectului “COMUS”: “În general ar fi bine ca la astfel de indicatoare să se lucreze în ansamblu. Adică se elaborează un pachet întreg pentru brandingul municipiului, care va fi prezent peste tot. La așa proiecte lucrează specialiști calificați, care ar trebui să propună soluții specifice locului, aici ar intra nu doar acest semn, ci propuneri pentru alte amenajări, pliante turistice etc. Părerea mea este că nu trebuie economisit pe design, brandingul e foarte important mai ales pentru un oraș ce se vrea turistic. Și de aceea trebuie gândit în ansamblu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.