Oficial: Câte rezerve de grâu, ulei, zahăr și porumb are Republica Moldova?

0
136

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a efectuat, sâmbătă, o vizită la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a discuta problemele actuale din domeniile respective, în condiții de criză.

În primul rând, părțile au examinat situația privind asigurarea securității alimentare a Moldovei. Ministrul Ion Perju l-a informat pe Igor Dodon despre faptul că rezervele de grâu în țară constituie 200 mii de tone, suficiente pentru cel 200 de zile, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md. Spre acea perioadă, va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare.

 Totodată, Ion Perju a remarcat că rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar de zahăr și porumb – pentru mai mult de un an. Ministrul a spus că țara este asigurată cu produse lactate, carne și cu ouă de găină; întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină; fermele zootehnice sunt asigurate cu bază furajeră; lucrările de primăvară au început conform graficului, au fost deja semănate orzul și mazărea. De asemenea ministrul a dat asigurări că toate lucrările de primăvară au loc conform graficului, fără restricții, sunt deschise magazinele agricole pentru aprovizionarea cu semințe, material săditor și fertilizanți, piese de schimb și tehnica agricolă. Un subiect important care a fost abordat în timpul discuției l-a constituit silvicultura Republicii Moldova. În prezent țara dispune de stocuri de 186 de mii metri cubi de masă lemnoasă, dintre care 143 de mii sunt pentru lemne de foc, iar 30 de mii – lemn de lucru.

Totodată, începând cu 13 martie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a interzis totalmente tăierea pădurilor din țară.

SURSA: moldpres.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.