O zi cu rudele în penitenciar (FOTO)

0
26

O zi cu familia, cum era pe timpuri, aşa au petrecut, recent,  o parte din deţinuţii Penitenciarului nr. 6 din oraşul Soroca. În instituţia de detenţie a fost desfăşurată Ziua uşilor deschise, în cadrul cărei sute de  cetăţeni, rude şi prieteni ale persoanelor care îşi ispăşesc pedeapsa la penitenciar, au venit în vizită, petrecând mai multe ore alături de condamnaţi.

Împreună cu mai multe rude, doamna  Ana din raionul Edineţ, a profitat de ocazia de a petrece o zi alături de feciorul său,  care se află de 11 luni în detenţie, fiind condamnat la 11 ani de închisoare. Chiar dacă, din cauza aglomeraţiei,  a trebuit să aştepte mult timp la uşa închisorii pentru a primi permisiunea de a intra în interior, aşteptarea  a fost răsplătită prin întâlnirea plăcută cu fiul ei.

E un eveniment frumos şi o atmosferă frumoasă, pentru că sunt artişti, este muzică” , spune femeia printre lacrimi. „Vin o dată la trei luni şi mă bucur de ocazia aceasta”,  mai adaugă mama, care îşi doreşte ca timpul să treacă repede şi feciorul să iasă la libertate.

La rândul lor şi deţinuţii aşteaptă  să se revadă cu apropiaţii lor. „Fiecare vizită a familiei sau a prietenilor e ca o gură de aer”,  recunoaşte Andrei, unul dintre condamnaţi.

În cadrul evenimentului deţinuţii au avut posibilitatea de a primi în vizită membrii familiilor şi rudele apropiate, care au făcut cunoştinţă cu mediul în care îşi execută pedeapsa deţinuţii.  Vizitatorii le-au adus deţinuţilor cadouri şi bucate de acasă, pe care le-au servit împreună într-o atmosferă plăcută.

Întâlnirea cu rudele reprezintă un sprijin moral şi psihologic enorm pentru persoanele aflate în detenţie. Apropierea de cei dragi are un rol deosebit în menţinerea calmului şi liniştii sufleteşti, motivându-i  pe cei aflaţi după gratii să aibă un comportament demn şi fără abateri în perioada de detenţie. Rudele au avut posibilitatea să fie prezente la programul festiv, organizat de artiștii autohtoni și de Ansamblul de țigani „Catuna”.  Atmosfera mediului carceral a fost risipită, rudele petrecând un timp special împreună cu apropiaţii lor. Preţ de câteva ore aceştia au depănat amintiri , şi-au exprimat gândurile, împărtăşind cu drag momente din trecut petrecute împreună ”,  a menţionat Stelian Cernatinschi, şef Serviciu activitate educativă.

În cadrul Zilei uşilor deschise, pe teritoriul Penitenciarului nr. 6 din oraşul Soroca au intrat circa 500 persoane:  384 persoane mature şi 113 copii, care au vizitat 224 deţinuţi dintre cei circa 800 aflaţi în instituţia de detenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.