Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o masă de pomenire în satul Holoșnița a ajuns la 56

0
465

După ce au participat la o înmormântare, mai multe persoane au ajuns la spital cu simptome de intoxicație alimentară. În câteva zile, în spitalele din Soroca, Florești și Drochia au fost internați 54 de participanți la funeralii, alții doi primesc tratament la domiciliu. Autoritățile sunt cu ochii pe agentul economic care a pregătit bucatele, iar activitatea acestuia este temporar suspendată.

Duminică, 16 iunie, mai multe persoane, printre care și copii, au fost transportate cu ambulanța la Spitalul raional Soroca. Acestea prezentau simptome de intoxicație alimentară. Toți pacienții au participat la aceeași ceremonie — înmormântare, unde au mâncat aceleași bucate.

Înmormântarea a avut loc cu o zi mai devreme în satul Holoșnița, unde au participat atât locuitori ai satului, cât și rude din alte localități. După funeralii, participanții au mâncat la masa de pomenire. Duminică însă o bună parte dintre cei cca 70 de participanți au ajuns în spitalele din Soroca, Florești și Drochia.
Nicolae Gorcinschi, medic-epidemiolog la CSP, ne-a comunicat că „bolnavii sunt consultați de medicii infecționiști, care vor pune diagnosticul și le vor acorda ajutorul necesar. Primele semne clinice prezente: febră 38,5, greață, vomă, dureri abdominale, în baza lor putem suspecta toxiinfecție alimentară”.
Potrivit Angelei Rusnac, șefa Spitalului raional Soroca: “Numărul pacienților care au participat la această ceremonie a depășit 40 de persoane, inclusiv copii. Pentru a face față situației și a acorda servicii medicale tuturor cetățenilor, au fost puse paturi suplimentare în alte secții, afară de Secția boli infecțioase. Starea pacienților este stabilă. De menționat că toate serviciile medicale din raionul Soroca au avut o conlucrare bună și au reacționat operativ în situația creată”.
S-a stabilit că bucatele au fost pregătite de o firmă de catering din Drochia. Astfel, specialiștii Centrului de Sănătate Publică, precum și specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului pentru prelevarea probelor și stabilirea cauzei toxiinfecțiilor alimentare.
Preliminar, specialiștii presupun că este vorba de bacteria salmonella.

Vladimir Guțu , șeful CSP Soroca, ne-a comunicat următoarele: “Duminică, chiar atunci când am primit sesizarea, împreună cu reprezentanții ANSA ne-am deplasat în localitate, am stabilit lista bucatelor utilizate, am recoltat 12 probe de produse care, în jurul orei 14.00, deja se investigau în laboratorul CSP. Așteptăm rezultatele prealabile. Paralel au fost informați colegii din Drochia, unde au fost preparate bucatele. Ei s-au deplasat la localul dat, au prelevat probe și le-au trimis la Chișinău, la investigare.
Totodată, au suspendat activitatea unității economice până la stabilirea cauzelor. Luni, a fost evaluat localul, s-au recoltat lavaje, material biologic de la lucrători să vedem dacă nu-i portaj. S-a interzis utilizarea produselor care au rămas”.

Ultimele date arată că au avut de suferit 56 de persoane: la Soroca sunt internați 41 de bolnavi, dintre care 9 copii; la Florești 10 bolnavi, inclusiv un copil; la Drochia — 3 maturi. Alți doi bolnavi din raionul Soroca cu formă ușoară de intoxicație se tratează la domiciliu și sunt monitorizați de medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.