„Nu mai am tată, nici viață, nici liniște”. O femeie acuză medici din Drochia și Bălți de moartea părintelui său / VIDEO

0
847

O femeie acuză medicii din Drochia și Bălți că i-ar fi dus la pierzanie tatăl de 62 de ani, internat în Reanimare cu icter mecanic. „Tata s-a dus cu zile. A murit pentru că a nimerit pe mâna medicilor. Vreau să se facă dreptate și acești oameni să fie pedepsiți. Dacă nu se va face dreptate, voi fi prima din istorie care nu le va da pace să trăiască. Nu mi-au permis să am tată, lasă să aibă viața mea, să doarmă cum dorm eu, să meargă la cimitir cum merg eu. Tatăl meu putea fi salvat și el nu e primul caz”, a declarat Ludmila, în cadrul unui interviu cu Adrian Prodan.

„Îmi aduc aminte acea zi. M-a sunat dimineața, la 6:45 și mi-a spus: „Liuda, cheamă Salvarea, mi-i rău tare”. Am apelat 112 și m-am dus la el, pentru că locuiam vizavi. Mi-a spus că nu-i ajunge aer, avea tensiunea mare, pulsul 150, m-am gândit că e o intoxicație. Mi-a spus că seara a mâncat, s-a uitat la televizor apoi s-a culcat, totul era bine, iar noaptea a avut dureri de burtă. Am chemat ambulanța, l-au dus la spital, l-au internat în secția chirurgie, a trecut aparatul și l-au diagnosticat cu icter mecanic”, a relatat Ludmila.

„Medicul mi-a spus că după procedura aceasta, zero procente ca tata să rămână în viață”

Femeia spune că lucrurile la spitalul din Drochia au decurs prost: „Nu-i făceau nimic, spuneau că e grav, că trebuie să așteptăm să răspundă medicul de la Chișinău. I-au dat drumul acasă, apoi au spus că nu e transportabil. A trebuit să-i cumpăr îndreptarea, fără bani nu mi-o dădeau. Mi-au spus că trebuie să-i facă procedura endoscopică, foarte ușoară, dar nu îmi dădeau îndreptarea. Am plătit 200 de lei. Tata respira greu, dar nu-l durea nimic, doar dacă îl apăsa medicul. Marcu spunea: „Aici e pojar, trebuie neapărat de scos”. Iar când a venit ora să scoatem pojarul, deja a spus că nu e transportabil. Tensiunea îi scăzuse, apoi i se ridicase la 237, l-au transferat în Reanimare. Acolo am intrat cu greu la el, tensiunea deja era normală, era stabil. A ieșit doamna de la ATI și a spus să mă iscălesc că sunt de acord să-i facă defibrilare. Eu nu am fost de acord. Mi-a spus că după procedura aceasta, zero procente că rămâne în viață, pentru că are standuri la inimă. Bărbatul meu a întrebat ce înseamnă această procedura, i-a explicat că presupune să-i oprească inima și să o pornească din nou”.

„Ultima oară l-am văzut în viață pe coridor. L-au luat cu targa și l-au dus, nu l-am mai văzut viu”

Fiica a decis să-și ducă tatăl la Bălți, în speranța că acolo va fi salvat: „Noi am rugat-o să-l luăm să-l ducem la Chișinău. Ne-a spus că la Chișinău nu ajungem, nu ne permite Marcu, să mergem măcar la Bălți să încercăm. Ne-am dus la Bălți, a venit Salvarea, am întrebat dacă au medic care să facă procedura la icter mecanic. Mi-au spus că au. L-am dus pe tata în Salvare, mie nu mi-au permis să stau cu el, l-au ținut 20 de minute, l-au restabilit și l-au dus la spital. Acolo i-au luat analize. Medicul a spus că starea este foarte gravă și că nu știe cu ce se va termina totul și l-au dus în Reanimare. Acolo ușa e bronată, cu cod, nu am mai intrat, nu l-am mai văzut. Ultima oară l-am văzut în viață pe coridor, când mi-au spus că nu se știe cum se va termina. Tata se uita la mine, l-au luat cu targa și l-au dus, nu l-am mai văzut viu apoi”.

„Pentru ce plătim polița? Ca să îmi spună ca Aviasan va veni peste 3 zile? Reanimobilul a dispărut din Drochia”

Ludmila spune că afla despre starea tatălui său doar la ușa Reanimării sau prin telefon: „Am chemat-o pe doamnă la ușă, i-am spus că dispunem de ani, să ni-l dea să-i facem procedura. Mi-a spus că eu nu sunt medic și nu știu ce vorbesc și că ea trebuie să-l trateze, că are nevoie de tratament de durată și costisitor. Iată i-au făcut, tratament de 650 de lei, când l-a Moscova i-au pus standuri de 6500 de euro. Eu lucrez oficial, am întreprindere, sunt la grupă, iar la Drochia m-au pus să plătesc polița de asigurare. Soțul meu de 25 de ani o plătește, tata a lucrat oficial. Pentru ce? Ca să îmi spună ca Aviasan va veni peste 3 zile? Reanimobilul nu este, a dispărut din Drochia”.

„Tata mergea singur, vorbea când l-au internat în Reanimare. Cred l-au legat, l-au intubat și l-au mântuit”

„La Bălți ne-au spus că nu are nevoie de acea procedură, că întâi trebuie să-l restabilească. Am vrut să-l ducem la Chișinău. Să ne fi spus că nu e la Bălți așa chirurg, îl duceam, ori murea, ori îl salvam. Tata mergea, vorbea când l-au internat în Reanimare, el a strigat foarte tare, medicul mi-a spus că e agresiv. Când a vrut să-i pună cateterul el striga de ce îl țin acolo. Eu cred că tata a fost agresiv pentru că își dădea seama că nu mă va mai vedea nici pe mine, nici nepoții. Cred că l-au legat și l-au intubat, și l-au mântuit, deoarece conform analizelor și cardiogramei, totul era bine. Ne-au dat altă cardiogramă, el a murit în 2023, iar ei ne-au dat una din 2022 rea”, a relatat fiica bărbatului decedat.

„Să-și caute de treabă, nu au ce deranja medicul”

„La Bălți ne-au spus să venim a doua zi să-l vedem pe tata. Ne-am dus la spitalul din Drochia, să cerem numărul medicului de la Chișinău, să-l întrebăm cum poate fi lecuit, să-i scoată piatra care blocase canalul. Se apropia Paștele, medicul de la Drochia nu era, o doamnă a ieșit din cabinetul lui și am rugat-o să-l sune. I-a spus: „Lasă să se ducă acasă, să-și caute de treabă, nu au ce deranja medicul”. Ei deloc nu au vrut să discute cu noi, toți medicii ne-au vorbit urât. Tata avea nevoie de plasmă, pentru că sângele era infectat, iar doamna din reanimare de la Bălți mi-a spus că el nu are nevoie de plasmă”, a mai adăugat Ludmila.

„Ne-a spus că nu putem să-l vedem, pentru că e în stare gravă, și nici nu-l putem transporta”

Vestea pe care au primit-o de la Bălți rudele bărbatului nu era cea la care se așteptau: „Când am sunat din nou la Bălți, ne-a spus că nu putem veni să-l vedem, pentru că e în stare gravă, și nici nu-l putem lua, pentru că nu e transportabil. Dar nu-i făceau nimic, pentru a se restabili”.

„Tata decedase seara, dar m-au anunțat tocmai dimineața”

„Pe data de 13 aprilie 2023 m-au anunțat că tata a murit. El decedase seara, dar nu m-au sunat atunci, mi-au spus să venim să-l luăm de la morgă. Mai devreme, i-am pus niște bani în buzunar doamnei din Reanimare de la Bălți când l-au dus în reanimare. I-a luat și mi-a spus că totul va fi bine”, își amintește Ludmila.

„Cauza morții a fost icter mecanic, el a cauzat pancreatita, peritonita și șocul toxic. Niciun organ nu-i funcționa, pentru că îi era blocat canalul”, a relatat femeia.

„Tata s-a dus cu zile, a murit pentru că a nimerit pe mâna medicilor”

„Tata s-a dus cu zile. El a lucrat până în ultima zi. Totul s-a întâmplat în noaptea când i-a stat rău. Tata a murit pentru că a nimerit pe mâna medicilor. În 2021 i-au scos pietrele de la fiere și una a nimerit în canal. Noi am trecut tomografia, se vedea piatra, dar medicii nu au făcut nimic, piatra a crescut, a blocat canalul, dar oricum, tata avea 90% șanse să fie salvat. Medicul la Chișinău mi-a spus că piatra a nimerit așa într-un loc, încât nu dădea simptome”, spune Ludmila, plângând.

„Dacă nu se va face dreptate, voi fi prima din istorie care nu le va da pace să trăiască”

Tot ce își dorește acum e să se facă dreptate: „Vreau să se facă dreptate și acești oameni să fie pedepsiți, cândva au depus jurământul. Dacă nu se va face dreptate, voi fi prima din istorie care nu le va da pace să trăiască. Nu mi-au permis să am tată, lasă să aibă viața mea, să doarmă cu dorm eu, să meargă la cimitir cum merg eu. Tatăl meu putea fi salvat și el nu e primul caz. Ei mă alungă de la ușa lor, dar ușa lor e acasă, cea de la spital e plătită de mine și de toate rudele mele, care lucrează oficial”.

„Acum nu am viață, nu am liniște, nu am tată”

La 10 luni de la moartea tatălui său, Ludmila vine de 2 ori pe săptămână la mormânt, să-l vadă: „Timpul acum trece greu și rău ca niciodată. Am trăit o viață foarte bună, aveam de toate. Acum nu am viață, nu am liniște, nu am tată. Copiii mei au rămas fără bunel”.

Pe cine acuză femeia de moartea tatălui său, ce a întreprins pentru a se descoperi adevărul, ce i-au spus responsabili din administrația Spitalului din Drochia și a Spitalului din Bălți, dar și ce povestește soția bărbatului decedat aflați din interviu:

sursa: unimedia.info


Articolul precedentPână pe 16 martie va creşte nivelul apei în Nistru pe sectorul Naslavcea-Dubăsari
Articolul următorStudiază în confort. Elevii, dar și profesorii din școlile eficientizate energetic- mulțumiți de rezultate /VIDEO/
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.