Noi detalii despre înecul de la Vădeni

0
1828

Joi, 9 februarie, pe la masă, la Direcția Situații Excepționale Soroca a parvenit un apel telefonic în care salvatorii au fost informați că se presupune că o persoană s-a înecat într-un iaz din satul Vădeni, raionul Soroca. La iaz a fost văzută ciubota unui bărbat, care a dispărut de câteva zile, așa că localnicii au apelat la 112.

“La fața locului a fost îndreptată o autospecială de modelul KIA Bongo 3 în componența a doi salvatori. Lucrările de căutare pe apă au continuat fără rezultat. A doua zi de dimineață, pe la ora 06:10, echipa de scafandrieri în componența a 10 angajați, cu autospeciala de la Bălți s-au deplasat la Vădeni pentru a efectua căutările subacvatice. Pentru cercetarea incidentului la fața locului s-au deplasat o echipă a DSE Soroca, aceștia au aflat de la arendașul iazului că paznicul a dispărut de câteva zile. După ora 17:00, în timpul căutărilor subacvatice, scafandrierii au depistat la o distanță de aproximativ 30 de metri de mal, cadavrul persoanei dispărute, încălțată într-o cizmă. Cauza probabilă a producerii înecului ar putea fi pescuitul pe gheața subțire” ne-a informat Eugeniu Doga, șef al Serviciului prevenție al DSE Soroca, maior al s/intern.

Totodată Direcţia Situaţii Excepţionale din municipiul Soroca atenţionează!!!

O dată cu răcirea timpului de afară pe unele râuri mici, cursuri de apă şi bazine acvatice se prognozează primele formaţiuni de gheaţă, care în caz de ieşire pe ia prezintă pericol. În scop de prevenire a incidentelor pe gheață, Direcţia Situaţii Excepţionale a mun. Soroca, avertizează pescarii să fie prudenți dacă aleg să iasă la pescuit și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenţie deosebită este pentru persoanele care au în grijă copii minori, pentru ai monitoriza și a nu le permite jocul pe gheață dar și în preajma lacurilor și râurilor. Din cele expuse mai sus rugăm să respectaţi principalele reguli de comportare pe gheață:

Îndrumări pescuitorilor pe timp de iarnă: Iarna în timpul pescuitului, gândiţi-vă în primul rând la securitate şi apoi la pescuit! Deplasându-vă pe gheaţă, fiţi gata în orice moment, imediat să vă eliberaţi de greutăţi!

Asigurați-vă că aveți la dispoziție mijloacele de salvare: o funie cu lungimea de 12-15 m, la un capăt fixat o greutate, iar celălalt capăt este executat un lanț, o bârnă lungă, o scândură lată, vesta de salvare, fluier în caz că vă prăvăliți sub gheață să puteți chema ajutor.

   Fiţi prudenţi! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităţilor treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutate şi se pot răsturna!

   Reguli de comportare pe gheaţă, Măsuri de securitate:

   Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţei cu piciorul! Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi, căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire!

   Atenţie! Dacă sub picioare aţi depistat crăpături de gheaţă nu intraţi în panică şi nu fugiţi! Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol!

 Reţineţi! Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibil numai în sectorul permis de trecere!

  Acordarea ajutorului sinistraţilor pe gheaţă:

   Nu intraţi în panică!, Nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile! Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mânile larg desfăcute, repetaţi de mai multe ori.

În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărât, dar foarte atent. Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri (scândură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.).

Daţi sinistratului o parte din vestimentaţia personală, aprindeţi focul şi încălziţi sinistratul!!!

Mersul și aflare pe lacurile înghețate este sigur, doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 7 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.

Reţineţi:  Viaţa are prioritate!!! În situaţii de risc apelaţi Serviciul Unic de Urgenţă la numărul de telefon 112.

VEDEȚI ȘI: 

Cadavrul unui bărbat de 34 de ani a fost găsit într-un iaz din Vădeni

Articolul precedentCum arată o lecție obișnuită predată de profesoara de limbă engleză, Alina Achinca? / VIDEO
Articolul următorÎn situația în care există amenințări la adresa siguranței persoanelor, poliția îndeamnă cetățenii să sune la 112
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.