Muzeograful și filologul Nicolae Bulat a fost distins cu „Crucea Bălțeană”

0
78
  PS Antonie, Episcop de Bălţi, a făcut o vizită la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca. În cadrul vizitei, PS Antonie l-a decorat pe domnul Nicolae Bulat, cunoscut muzeograf şi filolog din ţinutul Sorocii, cu cea mai înaltă distincţie pentru mireni a Episcopiei de Bălţi „Crucea Bălţeană”.
   PS Antonie i-a mulţumit domnului Bulat pentru contribuţia domniei sale la promovarea adevărului istoric şi a limbii române, lucrare atât de necesară în spaţiul deznaţionalizat al Basarabiei. Domnul Bulat a menţionat că slujirea idealurilor naţionale româneşti este o datorie pe care s-a străduit să o împlinească cu devotament toată viaţa sa.
    Domnul Nicolae Bulat este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).
    Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021). cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.
                                                         (SURSA:Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.