Monumentul în bronz al Generalului Stan Poetaş ar putea fi restabilit la Soroca din donații și sponsorizări / VIDEO

0
259

Propunerea de restaurare a monumentului în bronz al Generalului Stan Poetaş și amplasarea lui în municipiul Soroca a venit din partea Asociaţiei Obştești „Monumentum”, care are la activ mai multe monumente interbelice restabilite pe teritoriul Republicii Moldova. O discuție la acest subiect a avut loc la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

Generalul Stan Poetaș a fost înmormântat la 14 ianuarie 1919, la Soroca. Autorul primului monument în bronz era sculptorul Gheorghe Dimitriu. Monumentul generalului avea înălțimea de 3 metri, fiind amplasat pe un piedestal din granit cu înălțimea de 4 metri și trei basoreliefuri din bronz, scria Vitalie Iațiuc în articolul Dezvoltarea urbană a orașului Soroca în perioada românească. Monumentul a fost inaugurat în centrul orașului Soroca la 30 octombrie 1921, fiind distrus de autoritățile sovietice după ocuparea Basarabiei.

Consultările publice în privința acestui subiect se vor desfășura online la 21 martie 2022, de la ora 14:00 pe teams.live.com/meet/9410628981121. Ulterior decizia urmează a fi luată de Consiliul Municipal Soroca. Încă nu a fost identificată locația finală pentru amplasarea monumentului, dar cheltuielile pentru edificare și amplasare vor fi asigurate din donaţii şi sponsorizări identificate de către Asociaţia Obştească „Monumentum”. Restaurarea monumentului este un pas important spre cunoașterea și păstrarea straturilor istorice ale municipiului Soroca.

Amintim că Stan Poetaș a fost general al armatei române, și a ajutat la eliberarea Basarabiei și în special a județului Soroca de acum un secol. S-a născut peste Prut, dar a murit la marginea județului Soroca, în timp ce apăra hotarul Țării.

Articolul precedentTop 7 articole de pe www.observatorul.md din această săptămână
Articolul următorDa sau Nu majorării la 4 lei a tarifului la transportul public? Primăria Soroca vă așteaptă luni ca să vă asculte părerea
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.