În municipiul nostru, sorocenii și oaspeții orașului, nu au unde să-și facă necesitățile fiziologice, cu excepția celor care nu rabdă, și fac pe unde apucă. Nici măcar WC-ul BIO, inaugurat acum câțiva ani, nu este deschis.
În parcul “Grigore Vieru”, din centrul municipiului Soroca, vizitatorii nu au unde să meargă la veceu pe timp de iarnă. Din spusele autorităților, motivul ar fi deconectarea veceurilor BIO de la rețeaua de canalizare ca să nu înghețe conducta de apă.
Am întrebat câțiva cetățeni cum depășesc ei această problemă. Unde merg să-și facă treburile și ce îndemn au ei pentru Primărie referitor la lipsa veceului. Unii sunt șocați, alții merg în localurile din preajmă (dacă au certificat de vaccinare), iar ceilalți preferă să meargă la veceu doar la ei acasă.
„Eu nu am cuvinte, numai la noi poți să vezi așa ceva. E strigător la cer. Da să fie o gravidă sau o bătrânică ce face? Merge pe malul Nistrului?”, se întreabă Elena Scânteian.
„Noi avem nevoie de veceu, mai ales pe perioada rece. Ne străduim să găsim prin preajmă vreo unul, ne mai rugăm prin magazine, frizerii, localuri. Primăria trebuie să le deschidă, că la noi iernile nu mai sunt chiar atât de friguroase ca să înghețe țeava de apă”, ne zice Anastasia Fotescu.
„Eu nu merg la veceurile publice. Adică pentru mine nu este o problemă că el nu funcționează. Dacă ar fi să dau un îndemn Primăriei, ar fi să nu chinuie bătrânii și bolnavii cu închiderea veceurilor, pentru că necesitățile fiziologice sunt primordiale și trebuie să le îndeplinim la timp”, ne spune o soroceancă indignată care trecea prin preajma wc-ului închis.
Am întrebat și autoritățile publice locale în privința veceului BIO și a celui vechi, care se află alături, și ar putea funcționa tot anul. Ne-am interesat care este cauza nefuncționării acestuia și unde să meargă sorocenii la veceu, atunci când se plimbă prin parc. Șefa serviciului de presă a primăriei municipiului Soroca, Steliana Solovei ne-a declarat următoarele „Veceurile BIO au fost închise, pe timp de iarnă, pentru că au fost deconectate de la rețeaua de canalizare, ca să nu înghețe conducta de apă. Ce ține de veceul celălalt, acesta necesită reparație capitală, deoarece se află mai jos de nivelul rețelelor de canalizare și de asta sistemul nu funcționează. Primăria examinează posibilitățile financiare de a soluționa problema acestui veceu public”.
Dar oare fiecare locuitor al municipiului are dreptul să meargă în interiorul clădirii autorităților publice locale pentru a-și face treburile, atât timp cât primăria nu-și face treaba și nu rezolvă problema?
Valeria Prisacari