Medicina căruntă din raionul Soroca

1
606

Un sfert din funcțiile de medic la spitalul raional Soroca sunt vacante. O parte dintre acestea sunt cumulate de alți doctori. 30% din cei 81 de medici angajați sunt pensionari, mulți alții vor atinge vârsta de pensionare în următorii ani. În același timp, absolvenții Universității de Medicină “Nicolae Testimițeanu” nu se grăbesc să se angajeze în spitalele din raioane, preferând să rămână în capitală. Administrația spitalului se descurcă cum poate, iar solicitările către ministerul de resort  de a trimite medici la Soroca nu dau rezultate.

Criză de specialiști

Pentru anul curent în cele 106 funcții prevăzute pentru spitalul raional Soroca, la 1 noiembrie erau angajați 81 de medici. Pentru a presta servicii medicale populației, în lipsa specialiștilor se recurge la cumularea  de funcții „ Totodată sunt 10 specialiști angajați în alte instituții medicale, care cumulează anumite funcții la spitalul raional” ne-a spus Ludmila Jicol, șefa Secției resurse umane a spitalului raional Soroca.

Printre funcțiile vacante sunt următoarele: Un medic auditor intern- cumulată de doi medici din instituție; Șef secție patomorfologie – funcție cumulată de alt medic din secție; Medic epidemiolog – funcție prevăzută pe jumătate de salariu, cumulată de un specialist al Centrului de Sănătate Publică; Medici stomatologi – două funcții cumulate de specialiști de la Centrul stomatologic Soroca; Obstetrician-ginecolog – o funcție, cumulată de mai mulți medicii specialiști din spitalul raional; Medic infecționist – (0,5 salariu) funcție cumulată de șefa secției boli contagioase; Medici traumatologi-ortoped, (2,5 salarii); Medic oncolog – o funcție cumulată de alt specialist.

Medicii tineri – așteptați în raioane

Absolvenții Universității de Medicină sunt bineveniți, dar ei nu se înghesuie să se angajeze în spitalele raionale. Ultima tânără specialistă angajată de instituție în anul septembrie 2017, în baza îndreptării de la minister, este medicul-reabilitolog. Ce-i drept acum se află în concediul de îngrijire a copilului.

Deși puțini, sunt și medici tineri care aleg să lucreze în spitalele din regiuni, în multe cazuri aceștia revin la baștina lor sau a soțului/soției.

Doctorița Alina Marețchi, consultând o pacientă

Alina Marețchi este medic infecționist. A revenit la Soroca după ce a trecut aici stagiul practic. “Am hotărât să revin cu serviciul la Soroca, având în vedere că locuri vacante pentru infecționiști în capitală nu erau. Inițial erau puțini pacienți, unii nu aveau încredere pentru că sunt tânăr specialist, cred că multe nu știu, dar cu timpul lucrurile se schimbă. Acum am până la 22 pacienți zilnic”.

Munca într-un spital raional are avantajele sale, spune specialista, după doi ani de activitate. “Aici acumulez o experiență foarte bună și multă practică. Deseori colegii mei din capitală mă sună și îmi cer sfaturi, ei nu văd așa multe cazuri. În doi ani cred că am crescut ca specialist”.

Totuși, statul nu este capabil să atragă tinerii în spitalele mai mici, cred doctorii începători, care sunt plătiți cu salariul de 4000 de lei. Iar îndemnizația de 30 mii lei pe care le-o oferă mai că nu le ajută la nimic.

Dacă ar fi să ne bazăm pe stat, am rămâne fără tineri specialiști. 30 de mii de lei se oferă în mai multe tranșe. Într-un an câte 10 mii lei și aceea în două părți: 2500 și 7.500 lei. Nu înțelegem nimic din ei”, mai spune doctorița. În opinia sa, un salariu de cel puțin 10 mii lei ar motiva doctorii tineri, le-ar permite și procurarea literaturii de specialitate, și participarea la conferințe naționale și internaționale pentru a se dezvolta, așa cum îi stă bine unui medic, dar cu salariile actuale, taxele de 200 lei în țară sau de la 200 euro peste hotare pentru participare la conferință, sunt peste puterile lor.

Angela Rusnac, director interimar ÎMSP Spitalul raional Soroca

Angela Rusnac: Tinerii specialiști primesc susținere de la stat în valoare de  30 mii lei în trei ani și ajutor pentru încălzire, în perioada rece. Instituția medicală din raion, nu are fond de susținere a cadrelor tinere. Obligația spitalului este să asigure salarizarea angajaților.

Aceeași părere o împărtășește și Arcadie Grosu, medic chirurg, care a venit la Soroca acum câțiva ani, în baza repartizării ministerului de resort. Asta a coincis și cu dorința medicului, originar din Soroca.

Arcadie Grosu

Am învățat la buget și am fost trimis de minister. Dar am și vrut mai aproape de părinți. Ori în capitală, ori în raion lucrul este același, pacienții și problemele sunt aceleași”, spune tânărul specialist, care s-ar bucura de o majorare a salariului, precum și de aparataj medical mai modern și, nu în ultimul rând, de pacienți mai indulgenți. O mică bucurie este faptul că autoritățile raionale i-au oferit o locuință în casa socială, spune tânărul.

Chirurgul Arcadie Grosu, examinează un pacient după operație

În prezent, un grup de tineri specialişti ai promoţiei 2016 ai Universităţii de Medicină, care refuză să muncească acolo unde au fost repartizați de ministerul Sănătății caută dreptate în instanțele de judecată. Ministerul le cere să restituie statului banii alocaţi pentru studii, sume cuprinse între 190 şi 235 de mii de lei, sau să lucreze în instituţiile medicale în care sunt repartizaţi. La rândul lor, doctorii caută răspuns la întrebarea dacă hotărârea guvernului, prin care sunt obligați să muncească acolo unde au fost repartizați, este constituțională.

Criza de medici se va agrava

Peste 30%  sau 25 dintre 81 medici angajați la spitalul raional sunt pensionari. O mare parte dintre ceilalți medici sunt de vârstă pre-pensionară, astfel, în anii următori criza de medici se va agrava. “Noi sistematic dăm informațiile despre necesitatea de cadre la Minister și solicităm să ne trimită tineri specialiști la funcțiile vacante, dar nu primim. Medicii nu vor să vină la noi. Ei învață la Universitatea de medicină, formează familii și majoritatea vor să rămână la Chișinău”, menționează doamna Jicol . Astfel, administrația spitalului apelează la serviciile medicilor pensionați.

Criza de medici se datorează faptului că statul nu le poate crea condiții de trai și de lucru în raioane, crede Mihail Cerchez, medic dermatolog. Actualmente acesta este unul dintre doctorii pensionari, care își continuă activitatea la spitalul raional, în calitate de consilier la Cabinetul de consiliere și testare voluntară HIV/SIDA și Hepatitele virale B și C.

Generația mea a lucrat 30-40 de ani, noi suntem “trudogolici”, nu putem fără lucru. Două zile de odihnă pare prea mult, pentru că am intrat în ritm. Dacă mintea funcționează bine, auzul și văzul sunt bune, are experiență bogată de muncă, atunci de ce să nu lucrez?”, se întreabă medicul.

Cât despre interesul scăzut al absolvenților universității de medicină pentru locurile vacante din raioane acesta adaugă: “Acum unor tineri specialiști le-au dat apartamente sociale. Asta e bine, pentru că plătesc chiria de doar 500 lei lunar. Dacă lucrează ambii soți, atunci se descurcă, la gazdă ar fi mai complicat. Salariile de peste hotare sunt mai tentante pentru ei, în comparație cu cele de la noi, asta iarăși este un motiv că nu avem suficienți medici. Ei învață limba engleză și pleacă acolo unde sunt bine plătiți”.

Medicul Andrei Cerchez, despre pensionarii care continuă activitatea în medicină și criza de specialiști.

Recalificarea medicilor – o altă soluție

Angela Rusnac, directorul interimar al Spitalului raional Soroca, spune că este mereu în legătură cu ministerul Sănătății, dar lucrurile nu prea se schimbă. „În luna august, când au încheiat studiile medicii rezidenți, am participat la târgul locurilor vacante, organizat de minister, unde au participat directorii de spitale. Vă spun că nici un medic tânăr nu a manifestat dorință să meargă la lucru la nord sau la sud. Majoritatea au rămas la Chișinău, Orhei sau Hâncești, mai aproape de capitală. Nu este doar problema Sorocii, este problema raioanelor îndepărtate de centru”, susține șefa spitalului.

Lipsa spațiului locativ pentru specialiști este o mare problemă. Două familii de medici tineri au avut mare noroc, anul trecut, primind locuință în casa socială, construită de autoritățile publice din Soroca. Dar acestea sunt cazuri unice, care, cel mai probabil nu se vor repeta degrabă.

Din cauza lipsei unor specialiști, uneori nici aparatajul de care dispune spitalul nu poate fi utilizat în stabilirea diagnosticului. Spre exemplu, fibrogastroscopul și colonoscopul, aparate donate spitalului, nu sunt utilizate din lipsa unui medic specialist. Pacienții în această situație fiind nevoiți să caute alte soluții, de exemplu să facă investigații în alte raioane sau în capitală. Administrația spitalului a găsit soluția – trimite un medic la specializare. Instituția asigură plata pentru studii, prima etapă costă 15 mii lei. În schimb, spitalul va putea utiliza aparatajul medical și presta aceste servicii sorocenilor acasă.

Salariul unui medic tânăr specialist constituie 4000 lei.

Salariul unui medic specialist cu experiență, constituie 4500 lei. 

Moldova plus sanatate logo


Articolul precedentDe ce ruşilor nu le „priesc” fructele moldoveneşti?
Articolul următorSecretarul General de Stat, Anatolie Munteanu, vine la Soroca

1 COMENTARIU

  1. Criza se va acutiza și nu numai în medicină. Odată cu recunoașterea diplomelor în România specialiștii din RM vor migra spre salarii mai mari și condiții mai bune. Medicii din România migrează spre Germania, Austria și Franța, golul din Țară îl vor acoperi cadrele din RM. E firesc și nimeni nu va stopa migrația. Soluția ar fi aderarea la UE, dar… Cel mai simplu este reunificcarea țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.