Medicii de la nordul țării, instruiți la Soroca pentru a preveni maladiile grave ale copiilor

0
219

Copiii de vârstă fragedă își pierd viața din cauza bolilor care pot fi prevenite. Pentru a combate această realitate, calitatea serviciilor la nivelul asistenței medicale primare este esențială. Aceasta este concluzia celei de-a cincea instruiri din seria „Conduita integrată a maladiilor la copii”, care a ajuns ieri la Centrul de Sănătate din Soroca. Seria de instruiri este organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF și se desfășoară în perioada 3-24 martie 2020 în instituțiile medicale din 10 regiuni ale țării.

Circa 30 de angajați ai sistemului medical din Drochia, Florești și Soroca au învățat să identifice cu exactitate bolile copiilor, să asigure un tratament combinat pentru toate maladiile majore și să contribuie la îmbunătățirea practicilor de consiliere pentru îngrijirea copiilor – toate acestea, utilizând abordarea integrată.

 „Considerăm că nivelul asistenței medicale primare, anume prin medicul de familie, este prima verigă care trebuie fortificată, unde copilul, familia și comunitatea trebuie să aibă încredere că toate procedurile sunt efectuate la cel mai înalt nivel. Noi venim cu o versiune nouă a conduitei integrate a maladiilor la copii, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. În așa mod sperăm ca managementul bolilor la copiii de până la 5 ani să atingă standardele serviciilor medicale acordate copiilor din alte țări”, a menționat Ninel Revenco, vicedirector Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic, Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

În cadrul instruirii, experții naționali au abordat diverse subiecte privind sănătatea copiilor de vârstă fragedă, precum semnele generale de pericol, febra, pneumonia, statutul nutrițional, vaccinarea etc. Iar participanții au constatat că asemenea instruiri le vor schimba modalitatea de abordare în cazul asistenței medicale acordate copiilor, în ceea ce privește consilierea părinților pentru prevenirea maladiilor grave care pun în pericol viața celor mici.

„Aceste insturiri au o importanță majoră pentru acordarea ajutorului medical la copii la nivelul medicilor de familie. Au fost revizuite standardele, de aceea am însușit astăzi multe lucruri importante. Acestea ne vor ajuta să evaluăm și să tratăm eficient copii pentru a nu ajunge la maladii grave. Am discutat despre patologiile respiratorii, pneumonii, boala diareică acută și alte probleme care afectează sănătatea celor mici. Uneori e dificil de lucrat cu părinții, pentru că nu întotdeauna respectă indicațiile noastre, mai ales că vin deseori cu informații de pe Facebook. Dar încercăm să-i convingem și să utilizăm o abordare integrată pentru a preveni maladiile și a trata copii la un nivel cât mai înalt”, a spus Tamara Damaschin, pediatru la Centrul de Sănătate Soroca. 

Seria „Conduita integrată a maladiilor la copii” s-a mai desfășurat de la începutul acestei luni la Orhei, Hâncești, Cahul și Ungheni continuând la Edineț, Căușeni, Comrat, Bălți și Chișinău.

CIMC este o abordare integrată a sănătății copilului, care se concentrează pe bunăstarea generală a micilor pacienți, își propune să reducă mortalitatea, bolile și dizabilitățile, promovând o mai bună creștere și dezvoltare în rândul copiilor sub cinci ani. CIMC include atât elemente preventive și curative care sunt puse în aplicare de familii și comunități, cât și de unitățile sanitare. În unitățile sanitare, strategia CIMC promovează identificarea exactă a bolilor la copii în ambulatoriu, asigură un tratament combinat corespunzător pentru toate bolile majore, consolidează consilierea îngrijitorilor și accelerează adresarea la medic cu copiii grav bolnavi. În mediul de acasă, CIMC promovează comportamente adecvate în ce privește adresarea la medic, îmbunătățirea alimentației, îngrijirea preventivă și aplicarea corectă a tratamentelor prescrise.


Articolul precedentÎncotro mergem, oameni buni?
Articolul următorDe luni vor fi închise piețele din Soroca, cu excepția celor agricole
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.