Maria STOIAN „Învățarea este biletul pentru un viitor bun și stabil”

0
1382

În fiecare an, pe 8 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Rromilor, o ocazie importantă pentru a celebra realizările culturale și contribuțiile semnificative ale acestei comunități. În cadrul acestui eveniment, vom descoperi povestea unei tinere rrome, Maria Stoian, elevă la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Soroca, care este un exemplu inspirațional pentru toți.

Maria a aflat despre Ziua Internațională a Rromilor în timpul clasei de gimnaziu și a adus această sărbătoare în atenția familiei sale. De atunci, în fiecare an, familia Stoian sărbătorește această zi prin povestirea unor povești despre viața rromilor, prin îmbrăcarea hainelor speciale tradiționale și prin participarea la diferite evenimente organizate în oraș. Această zi este o oportunitate pentru ei de a celebra cultura și tradițiile rromilor, dar și de a arăta lumii întregi că această comunitate este demnă de respect și de recunoaștere.

„Iubesc stilul nostru țigănesc, dansurile noastre, hainele tradiționale incredibil de frumoase și “înfierbântate”, mâncărurile noastre, cântecele, și desigur că lista poate continua în mod infinit. Sunt câteva tradiții și obiceiuri care nu îmi sunt pe plac. O să vă spun câte ceva totuși despre un obicei care îmi este pe plac și mă cucerește în felul lui de a fi, este vorba despre „Nunta țigănească”. Petrecerea de nuntă poate dura de la două până la șapte zile. Oaspeții sunt întotdeauna primiți cu mare ospitalitate. Oricine poate participa la nunta țigănească și să le ureze tinerilor fericire. Însăși ceremonia de nuntă este superbă, modul în care mirele își ia mireasa, trecând prin toate probele puse de tatăl acesteia și dând o mare răscumpărare. Dansurile sunt o artă aparte la nunta țigănească. Deci, da, nunta țigănească este una dintre cele mai luxoase tradiții ale romilor” ne povestește Maria.
La întrebarea dacă a fost vreodată victima bullying-ului în școală, cum se împacă cu colegii săi și cu profesorii și dacă a simțit vreo discriminare din cauza etniei sale, Maria ne-a răspuns că: „Școala pentru mine este un loc unde mă simt liberă, protejată și iubită. În școala noastră nimeni nu a fost vreodată victimă a bullying-ului. Toți romii care învață la Liceul „Alexandr Pușkin” sunt iubiți de profesori la fel ca și ceilalți copii. Am o mulțime de prieteni la școală, chiar și din clasa întâi. Copiii mă iubesc și nu spun niciodată cuvinte urâte în adresa mea. Și, apropo, liceul nostru este cel mai tolerant liceu!”

Fascinată de învățare și performanță, Maria a participat cu succes la diferite olimpiade. Familia sa a susținut-o mereu și este mândră de realizările ei. Observându-i pe frații săi cum învață, Maria a dorit și ea să experimenteze această lume. „Bunica mea a văzut dorința mea și m-a trimis la școală, unde am fost primită cu brațele deschise. Procesul de învățare m-a captivat. Vreau să spun că au existat și obstacole, dar am crescut și responsabilitățile au devenit mai mari. La vârsta mea, fetele din jurul meu sunt deja căsătorite și își cresc copiii, așa că presiunea din partea societății a fost mereu prezentă. Dar familia mea și prietenii mereu m-au susținut, profesorii m-au lăudat mereu, motivându-mă să termin școala. Sunt recunoscătoare întregii mele familii, în special tatălui meu, un bărbat care mereu m-a susținut și a închis gura tuturor, arătându-le realizările mele. Pentru admirația lui, eram pregătită să fac orice și dorința mea de a învăța creștea de zece ori. Desigur, sunt recunoscătoare și prietenilor mei de la școală și din cercul meu de romi. Când aveam prăbușiri și îmi pierdeam speranța, ei mă încurajau mereu. Le mulțumesc tuturor.”

Am întrebat-o dacă ar avea un mesaj pentru semenii săi și dacă le-ar dori ceva, la care Maria Stoian a adăugat: „Vreau să le spun o chestie importantă. Învățarea este biletul pentru un viitor bun și stabil. Prin urmare, învățați și căutați să vă dezvoltați. Lumea se schimbă și vechile noastre viziuni asupra lumii trebuie să fie schimbate. Voi, tinerii de astăzi, trebuie să faceți lumea noastră mai bună. Arătați tuturor că noi, rromii, suntem personalități.”

Îi dorim multe realizări frumoase și cât mai mulți prieteni adevărați.
Articolul precedentTop 25 cele mai periculoase alimente din lume care ucid oamenii
Articolul următorDe ce să consumi ulei de avocado. Beneficiile pe care le are pentru corpul tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.