MAI răspunde la 10 întrebări cu tentă pascală

0
634

     În preajma Paștelui, mai multă lume nu cunoaște încă răspunsul la multe întrebări care, uneori „existențiale”, alteori „de rutină”, dar în toate cazurile răspunsul la aceste întrebări este foarte important. Pentru a nu lăsa loc pentru interpretări, Miniaterul Afacerilor Interne a decis să publice răpunsurile la cele mai frecvente întrebări parvenite de la cetățeni: 

  1. Am voie să cumpăr carne de miel, sau produse vegetale de la persoana de la care anual procur?

– Da, dar să aveți grijă ca gospodarul care vinde sau agentul economic de la care procuraţi este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare. Mergeți un singur membru al familiei la cumpărături sau optați pentru livrarea produselor.

  1. Cum facem cumpărăturile pentru masa de sărbătoare?

– Cu respectarea normelor de protecție, păstrarea distanței sociale și evitarea contactului apropiat cu alte persoane.

  1. Pot merge la părinți pentru a le duce produsele de care au nevoie?

– În cazul în care o altă soluție nu este, da, puteți să mergeți la cei dragi pentru a-i ajuta cu cele necesare, dar, cu maximă prudență. Nu uitați că persoanele cu vârsta de peste 50 ani se află în grupul de risc și contactul direct cu ei le pot pune în pericol viața.

  1. Este permis să mergem la țară cu familia, ca să sărbătorim Paștele cu cei dragi?

– Nu! Recomandarea și rugămintea Ministerului de Interne este să rămâneți acasă, să nu vă adunați în grupuri mari și să evitați deplasările, în special în ziua Paștelui. La fel, este interzisă aflarea în parcuri, păduri sau alte locații unde tradițional oamenii sărbătoresc în această perioadă.

  1. Pot merge la cimitir pentru lucrările de curățenie și ritualurile creștine?

– O puteți face, în zilele de lucru, dar fără a admite contactul cu alți oameni sau organizarea meselor de pomenire.

  1. În noaptea Învierii putem merge la biserică pentru a fi prezenți la slujbă și la sfințirea bucatelor?

– În noaptea Învierii slujbele vor fi organizate doar cu participarea slujitorilor bisericii. Prezența enoriașilor este strict interzisă, atât în lăcașele sfinte, cât și în adiacentul lor. În sate bucatele vor fi sfințite de preoți pe la porțile gospodarilor, iar în Chișinău oamenii pot procura cozonacii gata sfințiți din magazinele de patiserie autohtone.

  1. Cum preluăm focul Haric acasă?

– Focul Haric va fi transmis în fiecare biserică din țară, astfel, după sărbători, în momentul în care va fi permis oamenilor să meargă la slujbe, fiecare va putea lua din acest foc pentru a-l duce în casele lor.

  1. Avem voie să mergem la cei dragi, dacă localitatea lor se află în regim de carantină?

– Categoric nu, iar posturile care monitorizează situația și asigură menținerea regimului de carantină în mun. Soroca, orașele Ștefan Vodă și Glodeni, precum și în localitățile Carahasani și Talmaza (Ștefan Vodă) nu vor permite accesul sub nici o formă.

– 9. Ce trebuie să cunoaștem dacă circulăm cu mașina personală?

– În aceste zile, angajații INP vor intensifica patrularea și vor avea grijă de securitatea în traficul rutier. Astfel, trebuie să aveți un motiv determinat pentru a argumenta călătoria, să respectați Regulamentul circulației rutiere, să nu admiteți un număr mai mare de 2-3 persoane maxim în mașină și, categoric, să nu urcați la volan dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice.

INFO OdN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.