Letonia: Număr mic de morți din cauza coronavirusului, deși nu a blocat economia

0
55

  Bilanțul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 morți și 267 de vindecați, deși autoritățile nu au blocat economia. Premierul țării, Krisjanis Karins, a explicat pentru Sunday Telegraph care a fost rețeta succesului, în condițiile în care măsurile de distanțare nu au fost drastice, informează Mediafax, citat de DIGI24.ro.

„Abordarea noastră a fost testare, identificarea celor pozitivi și izolarea lor. Am încercat să găsim un echilibru între păstrarea sănătății oamenilor și încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil”, a explicat premierul leton, potri

   Primul caz înregistrat în Letonia a fost în 2 martie. După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgență și a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis școlile, cinematografele și teatrele și s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele și fabricile au fost închise doar la sfârșitul săptămânii… În 29 martie au fost introduse și regulile de distanțare socială: păstrarea distanței de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieși din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat și în baruri și restaurante. „Am urmat întocmai sfaturile epidemiologilor. Eu însumi am stat în izolare zece zile, pentru că după o întâlnire cu un parlamentar, s-a descoperit că era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.

    Primul deces din cauza COVID-19 a fost înregistrat în Letonia în 3 aprilie. „Poate asta este una dintre marile diferențe, am făcut mulți pași de pregătire, înainte ca primul om să moară”, a adăugat Krisjanis Karins. Premierul leton spune și că, deși a avut dificultăți, a reușit să facă stocuri de materiale de protecție pentru personalul sanitar pentru trei luni.

„Am făcut asta într-o manieră centralizată, cum nu mai făcusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizionează singuri, dar aveam nevoie de cantități mari, de pe o piață acerbă. Am avut multe încercări eșuate de a achiziționa echipament”, explică premierul leton.

   Letonia a testat 2% din populație și a făcut anchete epidemilogice seriose pentru fiecare caz testat pozitiv. Deși numărul deceselor este scăzut, premierul nu lasă garda jos și crede că se poate mai bine.

SURSA: Radio Chișinău


Articolul precedentPână pe data de 26 aprilie, din cauza COVID-19 în Republica Moldova au decedat 96 de persoane…
Articolul următor104 cazuri noi de coronavirus au fost confirmate ieri în Republica Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.