La Vasilcău va fi creat muzeul satului, sunt și primele exponate

0
293

În satul Vasilcău va fi creat un muzeu, în care vor fi adunate obiectele ce reflectă istoria și viața de odinioară a localnicilor. Exponatele vor fi adunate de la oamenii din sat, care vor dori să contribuie la realizarea acestei inițiative. Primele obiecte ce vor face parte din vitoarea colecție a muzeului au și fost donate de săteni.

Inițiativa de a crea un muzeu îi aparține Mariei Lupu, bibliotecară la biblioteca publică din sat.

”Am venit cu această idee fiind inspirată de asemenea muzee din alte localități din țară, văzute împreună cu colegele mele din raion, în cadrul unor vizite cu schimb de experiență, dar și dintr-un proiect ce vizează turismul rural.

Inițial am vrut să creez un serviciu modern de bibliotecă, cu voluntarii care mă ajută, să adunăm obiectele vechi de la oamenii din sat și să le expunem la bibliotecă pentru vizitatorii. Dar discutând cu domnul primar, care susține ideea, am ajuns la concluzia că merită să încercăm să facem un muzeu al satului, mai mare și cu acces pentru toți doritorii”, a menționat Maria Lupu.

Primarul comunei Vasilcău, Todor Golub, nu doar salută ideea, dar este de părerea că viitorul muzeu trebuie amplasat într-un spațiu mare, unde să vină toți doritorii. În acest sens primarul a și propus o sală și promite ca aceasta va fi reparată din contul autorităților publice locale.

”Pentru ca viitorul muzeu să fie mai spațios, vom aloca o sală din incinta Căminului Cultural din Vasilcău. De asemenea, încăperea va fi reparată de autorități. Ne bucurăm că în sat va fi un muzeu, iar adunând obiectele vechi la un loc, vom aduna toată istoria satului”, a menționat primarul pentru Observatorul de Nord.

Primele obiecte vechi, utilizate cândva în viața de zi cuzi de locuitori satului Vasilcău au și ajuns la bibliotecă: mai multe lucrări brodate, care odinioară înfrumusețau pereții din casa unor vasilcăueni, un fier de călcat în bază de jăratic, oale din ceramică, o ie foarte veche și valoroasă, ne-a mai spus Maria Lupu.

În scurt timp vor fi aduse stative de țesut și alte obiecte care au fost înlocuite în timp de tot felul de ustensilele, hainele moderne, roboți de bucătărie etc. Sătenii care au obiecte vechi ce arată cum a fost viața, tradițiile localnicilor în timpurile demult trecute, pot contribui la crearea muzeului prin donarea acestora. Exponatele colectate vor fi trecute în evidență și vor fi însoțite de informații despre obiectul respectiv și persoanele care le-au donat, mai spune inițioatoarea.

Noi le dorim succes inițiatorilor și tuturor celor care susțin această frumoasă inițiativă și așteptăm invitația la deschiderea muzeului.

Articolul precedentAcademia Virtuală a Antreprenorilor, o soluție UE pentru instruirea antreprenorilor pe timp de criză
Articolul următor+247 cazuri noi de COVID-19 în republică, inclusiv două cazuri în raionul Soroca
(Zabulica) Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, (2008). Licențiată în Jurnalism. Deținătoare a premiului ”Mărul de Aur” oferit de Clubul de Presă din Chișinău în 2018. Absolventă a cursului "Managementul instituțiilor media" la Stockholm School of Economics in Riga, Letonia (2018). Reporteră la Publicația Periodică ”Observatorul de Nord” din 2009 și Redactoră-coordonatoare din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.