La Soroca vor fi proiectate gratuit filme bune românești / VIDEO

0
197

Zilele Filmului Românesc (ZFR) revin și la Soroca în această toamnă. La noi vor fi proiectate filmele “Oameni de treabă” (2022) și “Copacul dorințelor: amintiri din copilărie” (2021). Evenimentul va avea loc la 28 septembrie, la Palatul de Cultură din Soroca, și va începe la ora 17:00 cu filmul pentru copii “Copacul dorințelor: amintiri din copilărie”) și va continua la 19:00 cu pelicula “Oameni de treabă”.

“Zilele Filmului Românesc la Chișinău este un eveniment cinematografic de mare anvergură. Acest eveniment, începând cu anul 2019, s-a extins și în alte orașe, așa încât la această ediție am ajuns la formula: Chișinău+7. Datorită acestui eveniment, spectatorii noști au posibilitatea să vadă cele mai noi și cele mai bune filme românești. Mai mult, datorită acestui eveniment s-au pus la cale coproducții de film între cele două maluri de Prut. Evenimentul a crescut foarte mult de la prima ediție din 2015. Putem spune că acest eveniment are deja spectatorii săi, nu numai la Chișinău, ci și în alte orașe” ne-a spus Dumitru Grosei, regizor, scenarist și manager general ZFR.

DESPRE FILME: 

OAMENI DE TREABĂ (2022, 106 min.)
Regie: Paul Negoescu
Scenariu: Radu Romaniuc, Oana Tudor
Imagine: Ana Drăghici
Montaj: Eugen Kelemen
Muzică: Marius Leftărache

Distribuţie: Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir

Festivaluri: Sarajevo, Namur, Varşovia, Cottbus

Gale: Şase premii Gopo (din zece nominalizări) – Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor în rol principal (Iulia Postelnicu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vasile Muraru)

Sinopsis: Ilie este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală.

Născut în 1984 în București, Paul Negoescu a studiat regia de film la UNATC. A regizat mai multe scurtmetraje premiate și selecționate în festivaluri internaționale de film importante precum Cannes (2012), Berlin (2008, 2009 și 2010), Karlovy Vary sau Rotterdam. Filmul său de debut, „O lună în Thailanda”, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2012 și a câștigat, printre altele, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia și Premiul pentru debut la Festivalul de Film Transilvania. Cel de-al doilea lungmetraj, „Două lozuri” (2016), este un film independent de micro-buget care a devenit unul dintre cele mai de succes filme românești la box office. Cel de-al treilea său lungmetraj, „Povestea unui pierde-vară” (2018), a fost distribuit de Netflix în peste 30 de țări. “Oameni de treabă” (2022) este al patrulea său lungmetraj. Paul Negoescu este, de asemenea, lector universitar la catedra de regie a UNATC.

COPACUL DORINŢELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE (2021, 87 min.)
Regie: Andrei Huţuleac
Scenariu: Mihai Mănescu, Andrei Huţuleac, Matei Dima
Imagine: Mişu Ionescu
Montaj: Ruxandra Mihai

Distribuţie: Maya Noelle Prediger, Teodor Corban, Ada Condeescu, Ioana Abur, Matei Dima, Ioana Anastasia Anton, Cosmin “Micutzu” Nedelcu, Corneliu Ulici, Ana Covalciuc, Sabrina Iașchevici, Pavel Bîrsan

Festivaluri: TIFF

Sinopsis: Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Un film pentru întreaga familie inspirat din fapte reale, care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță.

Andrei Huţuleac este actor şi regizor de teatru şi film. Născut în 1990 la Galaţi, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în 2014. Primul său rol în cinema a fost în „Sunt o babă comunistă” (2013), de Stere Gulea. Ca regizor de film, a realizate scurtmetrajele „Offstage” (2017) şi „Havana, Cuba” (2019), selectate la mai multe festivaluri. „#dogpoopgirl” (2021) a fost debutul său în regia de lungmetraj.

ZFR este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.
Proiect realizat cu sprijinul: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.
Parteneri: DACIN SARA, Arhiva Națională de Film Română, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Castel Mimi.
Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, casa de modă Raquette.
Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Tezaur TV, Moldova.org, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Radio Chișinău, Realitatea / RLive, Agro TV Moldova, Unimedia, Dance FM, Ea.md, Deschide.md, Radio Noroc, Observatorul de Nord și SorTV.

Articolul precedentHoțul care a furat din biserică – pedepsit cu 2 ani de închisoare
Articolul următor28 de tineri de la Colegiul „M. Eminescu” din Soroca au învățat modul sănătos de viață
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.