La Soroca vor fi instalate plăcile ”Ultima Adresă” pentru Paul Vataman și Porfirie Procopie

0
261

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria” și Colegiul ”Mihai Eminescu” din orașul Soroca și sprijin financiar din partea Ambsadei SUA în Republica Moldova, vă invită la evenimentul de instalare a plăcilor ”Ultima Adresă” pentru Paul Vataman și Porfirie Procopie, ce au activat în cadrul Liceului ”A. D. Xenopol” (Colegiul ”Mihai Eminescu” de astăzi) din orașul Soroca până la arestarea și deportarea lor, odată cu anexarea Basarabiei de către URSS în iunie 1940.


Proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori și are drept scop comemorarea victimelor represiunilor staliniste. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative (11 x 19 cm) pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor sau în locul în care au activat acestea. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 900 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Germania, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Letonia, Polonia și România.

În Republica Moldova proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie 2018, cu ocazia Zilei comemorării victimelor staliniste. Prin acest proiect dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene în viitor.

Plăcile din Soroca vor fi instalate pe fațada vechiului Liceu de băieți ”A.D. Xenopol” (astăzi – Colegiul ”Mihai Eminescu”), unde au activat Paul Vataman și Porfirie Procopie. Instalarea plăcilor va avea loc luni, 14 octombrie, orele 13:30. Locația: str. M. Malamud 22, Colegiul ”Mihai Eminescu” din orașul Soroca.

Sursa: www.ultimaadresa.md/2019/10/09/eveniment-instalarea-placilor-ultima-adresa-la-soroca/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.