La Soroca radiaţia gama este în limite normale, norul de fum din zona Cernobîl nu ne afectează

0
179

În urma apariției unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl, pentru informarea corectă a opiniei publice, Agenția de Mediu prezintă informaţia privind nivelul fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova pentru 29 martie 2022, până la ora 8:00.

Echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat)

Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Bălţata şi Leova.

Maxima: 0,18 μSv/h– la staţia Comrat.

Echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul)

Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 350.

Maxima: 0,14 μSv/h – la staţia Briceni la ora 210 şi la staţia Ştefan Vodă la ora 320.

*Notă: Limita de avertizare – 0,25 μSv/h (microSievert/h)

în conformitate cu normele fundamentale nr. 06.5.3.3.4 din 27.02.2001 de radioprotecţie. Cerinţe şi reguli igienice (nfrp-2000) stabilite de Ministerul Sănătății

În același context, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie din România fac următoarele precizări:

• Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.

• Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

• Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.

• Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

sursa: www.am.gov.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.