La Soroca ar putea fi edificat bustul lui Dumitru Matcovschi

0
176

Consiliul Raional Soroca urmează să examineze săptămâna viitoare, la ședința din 17 februarie, un proiect cu privire la edificarea bustului lui Dumitru Matcovschi. Bustul ar putea fi instalat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca, alături de cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Stere și Grigore Vieru.

În caz că aleșii raionali vor susține proiectul, urmează ca președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, să instituie o comisie de organizare a concursului de selectare a autorului monumentului și să solicite acordul Consiliului Municipal pentru instalarea bustului în parc. 

Poetul, prozatorul, publicistul și dramaturgul Dumitru Matcovschi s-a născut și a copilărit în județul Soroca, pe malul Nistrului, în satul Vadul Rașcov. Scriitorul Dumitru Matcovschi este unul dintre pilonii renaşterii naţionale a basarabenilor şi una dintre cele mai de vază personalităţi pe care le-a dat judeţul Soroca. Ne-a luminat sufletele prin poeziile şi proza sa, iar spectacolele “Tata”, “Abecedarul” sau “Cântec de leagăn pentru bunici”, în regia soroceanului Veneamin Apostol, adunau pe vremuri lumea bună a Basarabiei. Om al Cetății, om al demnității și mare om al neamului românesc, ne-a părăsit cu lacrima Basarabiei pe obraz în așteptarea Unirii pe care așa și nu reușit să o vadă.
Acum 12 ani, Dumitru Matcovschi a acordat un interviu pentru Observatorul de Nord, pe care vă îndemnăm să-l citiți AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.