La Sofia a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor prin promovarea şi conservarea patrimoniului cultural

0
150

La 18 aprilie, în fiecare an, comunitatea mondială marchează Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, inițiată în 1983 de către ICOMOS. Scopul acestei zile este de a sensibiliza cetățenii cu privire la importanța protejării și conservării monumentelor și siturilor la nivel național și global.

La acest eveniment, organizat de Direcția Cultură Drochia, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Sofia, a avut loc un simpozion științific și un atelier de prelucrare a lutului sub genericul „În mâna olarului lutul prinde viață”. Prezentările au fost susținute de personalități precum domnul Iurie Cucuietu, meșter olar și director al Școlii de Arte Plastice pentru copii din Drochia, doamna Alexandrina Grosu, pictoriță, și doamna Anastasia Avramciuc, reprezentant al Muzeului Etnografic din Sîngerei.

Evenimentul a fost onorat de prezența primarului satului Sofia, domnul Veaceslav Magaleas, și a doamnei Alexandra Postovan, director al Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia, alături de colaboratori și specialiști din domeniu.

Vicepreședintele raionului Drochia, domnul Igor Jidraș, a subliniat importanța conștientizării și protejării patrimoniului mobil al raionului, în timp ce doamna Țurcanu Cristina, șefa DCTTS, a evidențiat vulnerabilitatea patrimoniului cultural într-o societate orientată către valori culturale. Domnul Veaceslav Bicbaev a adus în atenție săpăturile arheologice efectuate în satul Sofia, evidențiind relevanța descoperirilor pentru înțelegerea istoriei locale.

Scopul evenimentului a fost să promoveze și să atragă atenția asupra diversității, relevanței și vulnerabilității monumentelor și siturilor din raionul Drochia. Soluțiile necesare protejării și conservării acestui patrimoniu au fost, de asemenea, prezentate.

Organizatorii evenimentului, domnul Serghei Muzîca și doamna Svetlana Banaru, au subliniat importanța implicării comunității în conservarea patrimoniului cultural și au exprimat determinarea de a continua eforturile în acest sens.

Reporter MoJo: Mădălina Țurcanu 
Reportaj realizat în cadrul studioului pentru tineri MoJo, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Ploaia sahariană a ajuns și la Soroca
Articolul următorColegiul Tehnic Agricol din Soroca se modernizeaza cu suportul Băncii Europene de Investiții / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.