Tableta de vineri
Se pare că toate cuvintele mobilizatoare și cu iz pozitiv din dicționarul limbii române vor fi „privatizate” de formațiunile politice, care își „trag” denumiri pentru a fi cât mai definitorii pentru scopurile propuse și cât se poate de atrăgătoare și, implicit, convingătoare pentru urechile electoratului. De parcă cele utilizate de „predecesori” și-au pierdut din actualitate sau, Doamne ferește, și-au schimbat sensul, iar definițiile lingviștilor nu mai au valoare (adică binele este rău, iar albul este negru).
Astfel, în ultimele zile pe harta politică a Republicii Moldova au apărut două Blocuri politice, unul de dreapta și altul de stânga, care și-au pus scopul să unească în jurul lor politicienii și partidele politice de orientare asemănătoare. Bineînțeles, și de data aceasta s-a recurs la veche practică — de a da un nume cât mai sonor, pentru a nu lăsa loc pentru dubii și interpretări… Să începem cu Blocul politic „ÎMPREUNĂ”, format din patru partide proeuropene — Platforma DA (PDA), Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidul Schimbării (PS) și Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și vizează alegerile prezidențiale din toamnă și alegerile parlamentare din vara anului viitor. Trebuie să recunoaștem că denumirea blocului este mai mult sugestivă, or ceea de ce au avut cea mai mare nevoie partidele de sorginte proeuropeană (citește: proromânești) a fost unitatea, în cuget și acțiuni. Ba mai mult, aceste patru formațiuni au semnat și un „Pact pentru Europa”, care ar confirma scopul blocului de a merge pe calea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Chiar unul din liderii acestui bloc, Igor Munteanu (CUB), a declarat recent că este „un document politic similar „acordului de la Snagov”, semnat de forțele politice din România înainte de aderarea țării la UE”. Și cum se întâmplă în astfel de cazuri, autorii ideii pactului au declarat că acesta este deschis pentru semnare pentru toate forțele (nu doar cele legate cu sau fără legământ, de cutare sau cutare formațiune politică) care doresc să pună umărul la integrarea RM în UE. Ce-i drept, au trecut aproape două săptămâni de la lansarea acestei idei, dar nu prea multă lume se înghesuie să adere la acest Pact, poate cu excepția Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Moldova, care a făcut o invitație liderilor blocului „ÎMPREUNĂ” la o discuție strategică privind Pactul pentru Europa. Când scriu aceste rânduri nu cunosc dacă această întâlnire, la sediul ALDE din Chișinău, a avut loc.
Pe de altă parte, la Moscova, în fieful unde se simt cel mai bine acei care văd cu ochi răi integrarea RM în UE, a avut loc lansarea altui bloc politic cu numele sugestiv VICTORIE, la care au participat nu doar renegații de toate felurile și cozile de topor (de care, cu părere de rău, acest pământ românesc nu a dus lipsă niciodată), dar „însuși Ilan Șor”, acompaniat, la propriu și la figurat, de câțiva artiști ruși transferați în propagandiști ai Kremlinului. Faptul că acești rătăciți nu-și mai ascund fețele (plus acei care nu s-au regăsit la acel „forum”, dar care gândesc și procedează la fel) și spun cu voce tare care le sunt scopurile apropiate și mai îndepărtate nu lasă loc pentru dubii — Moscova este pusă pe fapte mari și urâte, iar Chișinăul nu are pârghiile (și curajul) necesare pentru a le da peste mâini acestor obraznici fără neam și țară. Să zicem, tupeul controversatei bașcane de la Comrat a trecut toate limitele — sub impresia întâlnirilor cu Putin și într-un exces de euforie nejustificată (această Guțul este protagonista unor dosare penale și nu este exclus să fie condamnată) a declarat ceea ce nu s-au încumetat să declare alți lideri ai regiunii — „în caz dacă Republica Moldova aderă la Uniunea Europeană, UTA Găgăuzia își revendică dreptul la autodeterminare). Și asta după ce acest teritoriu din Bugeac a beneficiat, nu fără concursul Chișinăului, de ajutoare esențiale, de zeci de milioane de euro, din partea UE, în special din partea României!
Revenind la Blocul ÎMPREUNĂ îmi exprim speranța că componentele lui, dar și acei care vor răspunde afirmativ la chemarea de a semna Pactul pentru Europa, în numele unității și al viitorului copiilor și nepoților noștri, vor îngropa securea „războiului” în relațiile cu PAS-ul și cu Maia Sandu, în special, vor ierta accesele de aroganță și de trufie etalate deseori (nejustificat) de unii membri ai partidului de guvernământ, vor ierta (dar, cu siguranță, nu vor uita!) bădărănia și prostia unora care au considerat că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă, vor conștientiza pericolul care vine de la Moscova și de la forțele revanșarde din interior și cu toții ÎMPREUNĂ ne vom înhăma la căruța care duce la Bruxelles.
Și dacă am început cu cuvintele mobilizatoare care se regăsesc în denumirile formațiunilor și blocurilor politice, cu acestea să și finalizăm — ce bine ar fi ca și la alegerile prezidențiale, și la cele parlamentare ÎMPREUNĂ să obținem VICTORIA!