Jocurile de noroc au câştigat lupta cu autorităţile

0
20

Cazinourile rămân deschise în 2016
Fotograf: Vadim Şterbate

În ediţia din 20 noiembrie 2015 a ziarului “Observatorul de Nord” am publicat scrisoarea semnată 22 de persoane, membre ale familiilor concetăţenilor dependenţi de jocurile de noroc. Aceştia îl rugau pe primarul oraşului, Victor Său, să închidă jocurile de noroc din oraş deoarece “pierdem sănătatea copiilor noştri, ţara are nevoie de oameni oneşti şi sănătoşi. Nu ne lăsaţi în voia sorţii, că plâng părinţi, bătrâni, soţii şi copii!”.

 

Atunci primarul declara că ar trebui să fie pusă pe ordinea de zi acest subiect la una dintre şedinţele Consiliului orăşenesc, iar aleşii locali “să interzică activitatea lor ori să stabilească condiţii mai dure pentru aceşti agenţi economici”. Şi preşedinţii fracţiunilor promiteau că le vor închide, dar de la vorbe la fapte “e-o cale-atât de lungă…”.

Unii îşi pierd averile într-o noapte...
Unii îşi pierd averile într-o noapte…

Astfel că la aprobarea bugetului de la prima şedinţă din acest an, consilierii au majorat tarifele doar un pic, aşa, de ochii lumii. Din 2016 taxa locală pentru jocurile de noroc este de 60000 lei pentru suprafeţele de până la 30 m² şi 90000 lei pentru cele care depăşesc această suprafaţă. Feodosie Bordian, viceprimarul oraşului Soroca pe domeniul economic, ne-a spus că propunerea de a se mări taxa la 200000 de lei nu a fost acceptată de majoritatea consilierilor. “Anul acesta s-a mărit un pic, fiindcă în anul trecut era la toţi totuna — 60 de mii de lei. Consilierii nu au dorit să le interzică, fiindcă este precedentul cu Orheiul şi administratorii jocurilor de noroc se adresează în judecată”, ne-a explicat domnul Bordian. Primarul oraşului, Victor Său, ne-a spus după aprobarea bugetului că problema ţine totuşi de Parlament. “Legislaţia Republicii Moldova permite aşa gen de activitate, şi dacă ei îndeplinesc toate condiţiile puse pentru a avea licenţă, autorităţile locale nu au altă soluţie decât să le permită şi să le dea autorizaţie de funcţionare. Se putea şi de cinci, şi de zece ori mai mult de mărit, dar un jurist bun dă în judecată şi pe parcursul unui an cât merge procesul de judecată ei nu plătesc nici un leu taxa locală primăriei oraşului. Trece anul, activitatea s-a terminat şi iarăşi el se judecă, şi aşa mai departe. Noi am găsit o soluţie ca banii să vină în bugetul local, dar şi ei să nu aibă un venit mare”, ne-a declarat primarul.

Am vorbit şi cu una dintre semnatarele scrisorii, mama unuia dintre împătimiţii jocurilor de noroc, care ne-a rugat să nu-i facem public numele. “Eu am probleme cu datoriile feciorului pentru cazinouri. Noi încă nu ne-am întâlnit să vorbim cu toţi părinţii care au semnat scrisoarea, dar eu vreau ca să mergem înainte, dar încă nu ştiu cum. O să încercăm să vorbim şi cu administratorii jocurilor de noroc”, ne-a spus amărâtă femeia care şi-a pus speranţa în decizia consilierilor… Şi totuşi, majoritatea aleşilor locali nu s-au ţinut de promisiune, semn că şi în politica de la nivel local principiile şi valorile sunt fără principii şi valori.
 
 
 
 
 

Reportaj video: Ultimul examen al viitorilor bucătari

22 elevi ai Școlii Profesionale din Soroca, deciși să devină bucătari profesioniști, au susținut examenul de calificare.

0 comments

Jocurile de (ne)noroc: a fi sau a nu fi?

Administratorii cazinourilor ademenesc clienţii cu câştiguri fabuloase Fotograf: Vadim Şterbate Într-una din zile am primit la redacţie o scrisoare deschisă adresată primarului oraşului Soroca, Victor Său, de la membrii familiilor unor concetăţeni dependenţi de jocurile de noroc. Iată un citat din scrisoare: “Vă scrie un grup de oameni din oraşul Soroca. Cred că durerea pe […]

0 comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.