„Iuda Nicolae Bulat”: de la „pârcălab” la „trădător războinic”

0
83

Nu este cazul, stimate cititor, să te freci pe la ochi sau să crezi că cel care scrie şi-a ieşit din minţi, or această afirmaţie există pe bune şi aparţine autorilor unei broşuri tipărite de stataliştii primitivi de la o oarecare organizaţie bolnavă de „nostalgită”, cu un scop declarat la modă astăzi — salvarea Moldovei (corect ar fi „Republicii Moldova”, dacă s-a ajuns până aici — V.C.) şi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenţei RM. Iată aşa, un om care numai războinic nu este şi care este cunoscut de toată lumea, de la Est la Vest şi de la Nord la Sud, drept „pârcălab al Cetăţii Soroca” a fost trecut în lista „trădătorilor”, cu toate consecinţele de rigoare. În total au fost „depistaţi” 75 de astfel de trădători şi războinici, deşi, în realitate, numărul acestora este de câteva sute, sau chiar mii de ori!, mai mare! De altfel, prezenţa lui Nicolae Bulat în această listă nicidecum nu trebuie să-i toarne plumb în picioare, ba dimpotrivă — să fii „pus în aceeaşi oală” cu Ion Ungureanu, Ion Varta, Nicolae Botgros sau Ninela Caranfil este o onoare.

Autorii broşurii, care, foarte probabil, se confruntă cu grave probleme de identitate sau, pur şi simplu, îndeplinesc comanda venită de pe undeva, din Est, în loc să nu denatureze premeditat esenţa cuvântului „unire”, care nu înseamnă ”dezbinare”, încearcă să sperie lumea cu nişte scenarii apocaliptice, care urmăresc nimic altceva decât…”nimicirea totală a poporului Moldovei, ocuparea pământurilor Moldovei şi nimicirea valorilor spirituale şi naţionale”. Adică, ceea ce fac cei 75 înseamnă „ocupare” şi „nimicire”. Ba mai mult, „salvatorii Moldovei” consideră că anume unioniştii au distrus potenţialul economic şi agricol, au desfiinţat sistemul educaţional, au vândut şi jefuit bunurile poporului, au deportat la munci grele cetăţenii, au lăsat copiii pe drumuri, au batjocorit şi scuipat valorile spirituale şi naţionale. De un singur păcat n-au fost învinuiţi, încă!, aceşti oameni — de furtul miliardului, dar încă nu este târziu. La urma urmei, dacă e să ne punem în pielea stataliştilor de ocazie sau de meserie, la ce bun poţi să te aştepţi de la „duşmanul extrem de viclean, josnic, pestriţ la maţe şi pervers”, care îşi are „Comitetul Central” la Washington şi Bucureşti?

Pe de altă parte, în dependenţă de nişte criterii cu iz de naftalină şi cu evidente nuanţe de şovinism clasic, cei 75 au fost împărţiţi în trei categorii. Prima categorie include trădătorii de meserie din care, sunt convins că îmi veţi da dreptate, Nicolae Bulat nu face parte, în principiu. Or, nu ştiu dacă există mulţi istorici şi cronicari care să slujească cu atâta zel adevărul adevărat ca pârcălabul nostru. În a doua categorie sunt înregimentaţi acei care trădează pentru bani. Şi aici nu este cazul domnului Bulat, fiindcă atunci când zici „bani” nu subînţelegi „Bulat” şi când zici „Bulat” nu subînţelegi „bani”. Aceste două „noţiuni” nu se intersectează din simplul motiv că, vorba parafrazată a povestitorului de la Humuleşti, dacă nici până la 60 de ani banul nu l-a stricat pe Bulat, cu atât mai mici sunt şansele de a se întâmpla aceasta în continuare. A treia categorie sunt naivii. Adică, acei care cred în idealul unirii şi nu fac aceasta în căutare de foloase. Din acest grup face parte, cu siguranţă, nu doar Nicolae Bulat, dar şi eu, şi alte sute de mii de „romantici”, care (încă!) nu au nimerit în listele autorilor broşurii, dar care au toate şansele şi care au fost trădaţi de Moiseii fără de Ţară şi Neam. Apropo, asumându-mi de bună voie rolul de „avocat” al lui „Iuda Bulat”, am certitudinea că aceste lucruri se pot spune şi despre majoritatea celor vizaţi de statalişti.

Şi încă ceva. Autorii scrierii spun, la ultima pagină, un adevăr incontestabil şi îşi fac nişte iluzii deşarte. În ce priveşte adevărul, nu încape îndoială că lista de nume care doresc unire nici pe departe nu este bătură în cuie. Fără îndoială, numărul unioniştilor este mai mare decât cineva îşi imaginează şi „autorilor studiului” nu le va fi greu să îngroaşe serios copertele acestei broşuri. Cât ţine de speranţa manifestată de autori precum că “o parte din cei vizaţi vor fi scoşi din liste după ce persoanele îşi vor conştientiza înşelarea în care au fost atrase”, chiar nu există nici o şansă.

P.S. Nu exclud şi faptul că această hâdă lucrare nu are nimic comun cu aniversarea independenţei RM şi, cu atât mai puţin, cu grija de acest popor, dar este strâns legată de alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Foarte probabil că astfel de “perle” să ne mai zgârie auzul în perioada următoare, or neclare şi întortocheate sunt cărările politicienilor noștri. Cu părere de rău pentru noi şi cu părere de bine pentru acei cărora le stăm ca un os în gât, prea multă lume politică se înghesuie să-şi asume rolul de Iuda, de data aceasta adevărat, dar nu unul “de conjunctură”… Apropo, sunt convins că autorul sau autorii broşurii vor veni pe la Soroca şi nu ştiu cum vor privi în ochii lui „Iuda Nicolae Bulat”.

P.P.S. Amintesc celor care au uitat că Iuda a fost unul dintre cei 12 apostoli care l-a trădat pe Iisus Hristos şi care ulterior s-a spânzurat de disperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.