Investigații medicale la distanță: Un nou proiect elaborat de Ministerul Sănătății

0
48

În Moldova, zilnic este depistat cel puțin un caz nou de cancer de col uterin. Din cauza adresării târzii la medic, în fiecare an, mai mult de 150 de femei mor de cancer cervical. Situația ar putea fi cu totul alta dacă femeile și-ar face periodic screening-ul de col uterin.

Medicii atenționează că inițial cancerul de col uterin nu are simptome. Acestea apar doar atunci când boala este în stadiu avansat.

„În caz că este depistată o oarecare patologie în cadrul screening-ului, deja sunt referite la medicul specialist, la colposcopie. Noi suntem în proces de instalare a unui colposcop nou. Un cabinet care va permite deodată de a consulta prin tele-medicină. Ceea ce se depistează în cadrul screening-ului de col uterin, avem cazuri pozitive, avem rezultate bune, chiar și nașteri după patologii de col uterin”, povestește Ghenadie Morcov, șef secție la centrul de sănătate din Drochia.

Drochia este unul dintre cele 12 raioane care vor fi parte, la prima etapă, a proiectului Ministerului Sănătății, ce urmează să fie lansat în scurt timp.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. Testul citologic efectuat o dată la trei ani de femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, precum și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție împotriva acestui tip de cancer. Procedurile sunt acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

sursa: știri.md


Articolul precedentCEC a aprobat componența nominală a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Drochia
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Buchet de toamnă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.