Învățare și relaxare – cheia reușitei școlare la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Drochia

0
151

Spațiul de dezvoltare pentru tineri “ReCREEAZĂ-te prin ComUNICare”, amenajat la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” a celebrat la 14 martie curent un an de activitate. Evenimentul festiv a adunat întreaga comunitate școlară, dornică de a marca reușitele proiectului implementat.

Echilibrul dintre relaxare și învățare este esențial pentru procesul educațional. Astfel, împreună cu grupul meu de inițiativă “Einstein”, prin intermediul unui grant de 40.000 de lei, am materializat ideea facilitării unui mediu prietenos generației tinere, în vederea amplificării potențialului acesteia și deprinderii competențelor de viață. În perioada martie 2023-2024, holul de la etajul trei al instituției a fost dominat de interacțiune, dialog și relaționare, grație Spațiului de dezvoltare pentru tineri “ReCREEAZĂ-te prin ComUNICare”. Accesibilitatea acestuia, amenajarea ingenioasă, completată de pictură murală a lui Albert Einstein, au facilitat demararea unei multitudini de inițiative și numărul vast al beneficiarilor. Prin urmare, aniversarea unui an de lansare a proiectului, a constituit un prilej de mândrie pentru echipa de implementare, colectivul de elevi și profesori, administrația liceului.

Menționez că pe parcursul a douăsprezece luni, în spațiul de dezvoltare pentru tineri au fost realizate peste cinsprezece activități, care au abordat subiecte precum: drepturile omului, implicarea civică, sănătatea, divertismentul. Ziua Europeană a Limbilor, Ziua Internațională a Voluntariatului, Ziua Internațională a Fetelor, Ziua Mondială a Apei se numără printre genericurile atelierelor de lucru, orelor informative, concursurilor, panelelor de discuții desfășurate. Mai mult decât atât, cei circa 1000 de beneficiari au dispus de oportunitatea de a-și petrece timpul liber prin practicarea jocurilor de societate, în atmosfera non-formală oferită de beanbag-uri.

În acest context, alături de colegii mei, am organizat un eveniment festiv deosebit, care a coincis cu ziua de naștere a faimosului om de știință Albert Einstein. În calitate de lider al echipei, am discutat etapele de implementare, obiectivele atinse, planurile de viitor, dar și am vociferat cuvinte de gratitudine. Elevii Ioana Bolea, Diana Pogreban, Anatol Bernic, Laurențiu Sîrghi, Daniela Mazniuc au împărtășit experiențele de facilitatori și participanți în cadrul proiectului. Aceștia au evidențiat că, grație spațiului de dezvoltare pentru tineri, au depășit barierele personale, dobândind abilități de public speaking și leadership. În semn de apreciere pentru muncă asiduă, colaborare fructuoasă și aportul considerabil asupra progresului instituției, au rostit mesaje de felicitare Sergiu Vrabie, directorul liceului și Ludmila Bogatu, director adjunct educație. Surpriza evenimentului a fost quiz-ul online, postat pe paginile de socializare ale proiectului. Tinerii, care au demonstrat cunoștințe temeinice despre spațiul de dezvoltare, au fost premiați.

Prezența în număr mare, în cadrul aniversării, și feedback-ul oferit a constituit o sursă enormă de motivație și inspirație. Cert este că educația non-formală, de la egal la egal și metodele inovative de învățare sunt cruciale pentru a forma lideri școlari și comunitari, pentru  a asigura bunăstarea reciprocă. Acestea sunt instrumente utile, care consolidează voci puternice, cu spirit de inițiativă și impact în societate.

Spațiul de dezvoltare pentru tineri „ReCREEAZĂ-te prin ComUNICare” a fost amenajat în perioada februarie-martie 2023 în cadrul proiectului „Tinerii-Lideri Responsabili”, implementat de AO Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) în parteneriat cu OXFAM.

Adriela Bejenari, corespondent voluntar, membru HTSJ, Drochia

 


Articolul precedentSuflet și calitate. Asta a văzut ministrul Dumitru Alaiba la fabrica de încălțăminte „Tiras” din Soroca, proprietate a familiei Suru
Articolul următorProfită de ocazie: Hai cu noi într-o nouă excursie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.