În raionul Soroca este pe ultima sută de metri pregătirea pentru recoltare

0
207

Săptămâna viitoare plugarii din raionul Soroca vor începe recoltarea culturilor de I grupă, care includ cerealele, leguminoasele, rapița și inul. Conform structurii de însămânţare a culturilor agricole pentru anul 2022, suprafaţa culturilor cerealiere de I grupă, leguminoaselor, rapița și inul constituie 16826 ha, dintre care grâul de toamnă 11440 ha, orzul de toamnă 1191 ha, orzul de primăvară 565 ha, mazărea 577 ha, rapiţa 2927 ha și 126 ha de in, informează Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Soroca.

“Este o sarcină nici mai mare nici mai mică, deoarece cam în fiecare an avem cultivate în jur de 16 mii ha. În anul curent semănăturile sunt în stare satisfăcătoare, iar rezultate foarte bune cu regret nu vom avea. În primul rând din toamnă condițiile nu au fost prielnice pentru semănat din cauza secetei, și nici primăvara nu am avut parte de precipitațiile mult dorite, iar în final avem ce avem. Față de anul trecut plantele sunt mult mai mici, mai slabe ca roadă, de aceea însuși procesul de recoltare va decurge mai ușor. Un plus la recoltare este faptul că în ultimii ani parcul de combine, tractoare și mașini agricole a fost înnoit semnificativ cu tehnică performantă, cu productivitate ridicată și cu pierderi reduse. Astfel în campania de recoltare dispunem de 134 combine, dintre care mai bine de jumătate 73 sunt combine noi, cu randament sporit. Din aceste date rezultă că încărcătura unei combine este de 120-130 ha, este o sarcină medie-ușoară, dar desigur că în fiecare gospodărie situația este diferită” afirmă Aliona Andriuța, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Soroca.

Autoritățile din domeniu consideră că procesul de recoltare a culturilor de I grupă ar putea dura aproximativ 2-3 săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.