În raionul Soroca au fost deschise două Centre de Plasament temporar, unde pot fi adăpostiți 120 de refugiați

0
374

Pentru prima oară în Soroca s-au deschis două Centre de Plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, care o să fie sponsorizate din resursele ONG-urilor locale și ale statului. Cele două centre sunt destul de încăpătoare. În total ar putea să beneficieze de cazare aproximativ 120 de persoane. De organizarea și funcționarea centrului de la Egoreni s-a ocupat Asociația Obștească, Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA.

Directorul Pensiunii „Zăvoiul Nistrului”, din satul Egoreni este destul de mulțumit de ajutoarele care sunt binevenite în această situație dificilă. Chiar dacă din spusele dumnealui până în prezent statul nu a fost preocupat deloc de refugiați și nu au acordat nici un ajutor, cel puțin acum se vor acoperi unele cheltuieli și le va fi mai ușor. „Până în prezent voluntarii au fost cei care ne-au sprijinit cel mai mult și desigur că Preotul Sorin Huluță, care ne aduce mâncare zilnic. De produsele igienice la fel se ocupă voluntarii mai mult și deja ONG-ul și statul ne va acoperi o parte din cheltuielile pentru serviciile comunale și îmbrăcăminte. În prezent la noi se află 40 de persoane, cei mai mulți fiind mame cu copii” ne spune Marcel Prodan.

De ajutoarele primite din partea Consiliului Raional Soroca, este foarte mulțumit directorul taberei de odihnă pentru copii „La Dumbravă”,  Veaceslav Ursu. Pentru ca refugiații să poată beneficia de sprijinul acestei instituții, a fost nevoie să se instaleze opt climatizatoare, s-au mai procurat șase saltele și mai multe seturi de lenjerie pentru paturi. „Acum funcționează bine sistemul de canalizare, pentru baie avem instalate boilere. Climatizatoarele acum vor încălzi aerul pentru că timpul de afară nu ne oferă o temperatură normală ca în căsuțe să putem caza oameni, iar la vară deja, le vor da copiilor aer condițional, ceea ce este un beneficiu mare pentru noi. În prezent în căsuțele noastre este loc pentru 80 de persoane, dintre care 50 sunt așteptați să vină în 2- 3 zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.