În cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” concumatorii vulnerabili vor primi sprijin financiar de până la 80 la sută, la cumpărarea unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe.

0
111

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, o inițiativă care va aduce beneficii semnificative pentru consumatorii vulnerabili din Moldova, este lansat astăzi, datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite moldpres.md

Astfel, „Rabla pentru electrocasnice” oferă oportunitatea familiilor vulnerabile să-și reducă cheltuielile în factură pentru energie electrică prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Prima etapă a programului demarează astăzi cu sesiunea pentru becuri LED, în cadrul căreia vor fi acordate vouchere gratuite pentru circa 50 de mii de familii. Voucherele vor fi acordate consumatorilor înregistrați anul trecut în Sistemul informațional vulnerabilitatea energetică, pe platforma compensatii.gov.md, cărora li s-a atribuit vulnerabilitatea energetică foarte ridicată. În procesul de selecție a beneficiarilor se acordă prioritate familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor în familie fiind un criteriu de prioritizare.

Beneficiarii vor fi notificați treptat prin intermediul mesajelor SMS, pe adresa de e-mail sau vor fi telefonați pentru a fi informați despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md. De asemenea, beneficiarii care nu au telefoane mobile sau acces la internet vor fi asistați de reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

„Programul dat este un exemplu inovator de valorificare cu maximă responsabilitate a sprijinului acordat de către partenerii de dezvoltare, într-o manieră eficientă care să asigure continuitate programului și după finalizarea proiectului de asistență externă. Sistemul informațional, care stă la baza administrării programului, permite identificarea beneficiarilor de vouchere într-un mod automatizat, eliminând intervenția umană în procesul decizional. Astfel, se asigură o abordare transparentă și imparțială a distribuirii voucherelor către cei ce au nevoie de ele”, a afirmat Ion Muntean, director al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Potrivit estimărilor, doar înlocuirea unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 10W, similar după luminozitate, aduce economii de 328,5 lei pe an. Într-o gospodărie în care funcționează cinci becuri concomitent timp de șapte ore pe zi, în urma înlocuirii becurilor cu cele economice de tip LED vor fi obținute economii la factura pentru energie electrică de aproximativ 1642,5 lei pe an.

Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice” va oferi sprijin financiar, pe bază de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În același timp, pentru valorificarea voucherului, beneficiarul va trebui să predea la schimb un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

Articolul precedentFALS: Zeci de mii de soldați NATO concentrați în Moldova
Articolul următorA fost lansat concursul „Premiul Național pentru Tineret 2023”. Vezi cine poate participa
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.