Gustul dulce-amărui al străinătății

0
105

Nimeni nu pleacă de prea mult bine din țara lui. Pentru cei aflați departe contează foarte mult o vorbă bună, o mână de ajutor, un sfat la nevoie, un zâmbet celui trist, o încurajare celui căzut. Dorul e cel ce te omoară zi de zi, dor de casă, de părinți, de copii, de toți cei dragi.

Bomboane, vin, miere de albini, murături de casă, brânză de oi…sunt așteptate de către moldovenii din afara țării de la rude și cei apropiați. Pe lângă scrumbie și carne de casă sunt solicitate bomboanele “Prune în ciocolata”, bezele și caramele.

Stând de vorbă cu doamna Maria B., ne-a relatat că a lucrat în Italia ceva timp, locuind acolo nu a îndrăgit bucatele lor tradiționale și că nu schimbă pe nimic gustul bucatelor noastre. Din produsele care sunt trimise de copii sunt cafeaua naturală de calitate, ciocolata neagră. Îi place mult vesela de acolo, îndeosebi cratițele si tigăile de care este mulțumită. O altă familie, ne-a povestit că sunt foarte bucuroși că copilul lor nu uita de ei și că mereu sunt surprinși cu pachete încărcate. Din produse primesc dulciuri, paste italiene, produse de uz casnic care sunt bune, cașcaval si mezeluri. Sunt mulțumiți de ceia ce primesc și că au posibilitatea să le trimită.

    Moldovenii în afară de dulciuri mai primesc din Italia produse cosmetice, electrocasnice, telefoane mobile și biciclete. Ion V., ne-a povestit că primește mereu ceva bunișor de la copii, dar și în schimb le trimite ceva nepoților ca nuci, bomboane, prăjituri și mezeluri.

Șoferii microbuzelor sunt mereu încărcați cu daruri din Moldova și din Italia, uneori sunt încărcați prea tare, mai ales în perioada sărbătorilor. Cel mai des sunt trimise pachete cu produse alimentare, detergenți, vestimentație uneori și produse pentru copii. În perioada pandemiei cu Covid-19 numărul pachetelor a fost mai mic, dar la moment totul a revenit la normal și sunt bucuroși că au de lucru.

   Mulți dintre  cei care transportă colete din Italia spre Moldova și invers au o mulțime de restricții impuse de lege. Situația este cu adevărat delicată, pentru că foarte mulți conaționali de-ai noștri care muncesc sau sunt stabiliți în Italia transmit periodic colete acasă. Este modalitatea lor de a-i ajuta pe cei care au rămas în Republica Moldova “să nu moară de foame”.

Cristina Plitoc
Articolul precedentProgram de socializare juridică în Școlile din Republica Moldova
Articolul următorAtenție la cardurile bancare! Hoții deja au furat 3.000.000 de lei
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.