Gripă aviară la Cureșnița Veche – un gospodar a pierdut 195 capete de pasăre, 2 sate sunt în regim de carantină, iar alte 9 sate se află în Zona de supraveghere

0
371

Recent, un cetățean din satul Cureșnița Veche a sesizat  serviciul  Agenției Naționala pentru Siguranța Alimentelor Soroca (ANSA), despre pieirea a 195 de capete de păsări. Veniți la fața locului, medicii veterinari au depistat cadavrele păsărilor și au recoltat probe pentru a fi trimise la laborator.

Verdictul specialiștilor de la laborator a fost GRIPĂ AVIARĂ. Solicitat de noi, vice-președintele raionului Soroca, Iurie Tănase, ne-a relatat că „…Autoritățile raionale au convocat Comisia pentru Situații Excepționale și au luat imediat măsuri pentru a introduce carantina în această localitate, fiindcă există riscul de răspândire a virusului”.

Astfel, în conformitate cu deciziile autorităților, în raza de trei kilometri s-a stabilit o zonă de protecție și s-a instaurat un regim de carantină din care fac parte localitățile Cureșnița  și Holoșnița. La fel, a fost stabilită și Zona de supraveghere este de 10 km și include satele Șeptelici, Șolcani, Iorjnița,  Rublenița, Cremenciug,  Sobari, Grigorăura,  Cureșnița Nouă și Cosăuți. Timp de 30 de zile, în aceste localități sunt interzise activitatea piețelor, vinderea păsărilor și a produselor de pasăre.

Este important să cunoaștem că, virusul H5N1 este unul foarte  contagios, afectează păsările, dar poate afecta chiar și oamenii care afectează păsările domestice, … dar posibil și omul.

Iurie Tănase ne-a mai comunicat că cetățeanul din satul Cureșnița veche va primi compensații din partea statului. Gripă aviară la Cureșnița Veche – un gospodar a pierdut 195 capete de pasăre, 2 sate sunt în regim de carantină, iar alte 9 sate se află în Zona de supraveghere

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentHOROSCOPUL SĂPTĂMÂNII: Ar fi bine că vărsătorii să nu semneze contracte
Articolul următorPentru al doilea an consecutiv, cei mai buni ingineri au fost desemnați tinerii din Soroca!
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.