Gogoși de post – secretul pufoseniei fără unt și lapte

0
198

În perioada postului, deserturile trebuie să respecte restricțiile alimentare, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la savoare. Printre cele mai iubite deserturi se numără gogoșile pufoase, iar măicuțele din mănăstiri cunosc o rețetă specială care le face la fel de moi și aromate, fără a folosi unt sau lapte.

Trucul constă în folosirea unui ingredient surpriză care înlocuiește untul și conferă aluatului elasticitate și finețe: uleiul. În plus, secretul pufoseniei constă și în modul de frământare și în timpul de dospire.

„Pentru a obține gogoși moi și aerate, este esențial să lăsăm aluatul la dospit suficient timp și să-l frământăm bine, astfel încât glutenul din făină să se activeze,” explică o măicuță bucătăreasă de la o mănăstire din nordul Moldovei.

Rețeta autentică de gogoși de post

Ingrediente:
  • 500 g făină albă
  • 250 ml apă călduță
  • 50 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță esență de vanilie sau coajă rasă de lămâie
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
  1. Activarea drojdiei – Într-un bol, se dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță și se lasă să acționeze 10 minute, până se formează spumă la suprafață.
  2. Frământarea aluatului – Se adaugă făina cernută, sarea, uleiul și aromele, apoi se frământă bine timp de 10-15 minute, până ce aluatul devine elastic.
  3. Dospirea – Se acoperă bolul cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc călduros timp de aproximativ o oră, până își dublează volumul.
  4. Modelarea gogoșilor – Se întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată, se decupează gogoșile cu un pahar sau cu o formă specială și se mai lasă 15 minute la dospit.
  5. Prăjirea – Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă și se prăjesc gogoșile pe ambele părți, până devin aurii. Se scot pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei.
  6. Decorarea – Se presară zahăr pudră pentru un aspect și un gust desăvârșit.

Fără unt sau lapte, dar la fel de pufoase și aromate, aceste gogoși sunt o adevărată încântare pentru orice masă de post. Uleiul din compoziție asigură frăgezimea, iar dospirea corectă oferă acea textură aerată care le face irezistibile.

Rețetele mănăstirești au fost perfecționate de-a lungul generațiilor, demonstrând că mâncarea de post poate fi la fel de gustoasă ca cea obișnuită. „Gogoșile trebuie făcute cu răbdare și dragoste, iar atunci vor ieși moi ca un nor,” spun măicuțele care păstrează vie tradiția gătitului în mănăstiri.

Aceste gogoși de post sunt dovada că deserturile fără ingrediente de origine animală pot fi la fel de savuroase, păstrând totodată simplitatea și autenticitatea rețetelor tradiționale.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentAlertă cu grenadă la Florești: O persoană sancționată pentru chemarea falsă a poliției
Articolul următorTimpul ar putea curge și spre trecut. Ce spun cercetătorii
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.