Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
I n g r e d i e n t e :
• 1 gâscă de 2 – 2,5 kg
• 1,5 pahar de orez
• 1- 2 mere
• 0,5 – 1 gutuie
• 0,5 pahar de stafide
• sare
• piper negru măcinat
• 3 – 4 linguri de ulei vegetal
P r e p a r a r e :
Gâsca prelucrată se pune în apă rece sărată pentru 6 – 8 ore (2 linguri de sare la 1 l de apă). Scoateți apoi gâsca și presărați cu sare și
piper. Curățați gutuile de coajă și semințe, tăiați-le felii subțiri sau cubulețe. Înlăturați și semințele cu cotor cu tot de la mere, tăiați-le felii. Spălați stafidele și turnați peste ele apă clocotindă. Faceți un terci fărâmicios din orez (1 la 2). Adăugați în terci fructele tăiate felii și stafidele, sărați și amestecați. Umpleți gâsca, coaseți cu ață albă, ungeți gâsca cu ulei vegetal și dați la cuptor într-o tavă unsă, la temperatura de 160 grade pentru 2 – 2,5 ore . Înainte de a fi servită scoateți ața, ornați gâsca cu verdeață și legume.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca