(galerie foto) Condiții mai bune în Secția boli interne. Opiniile pacienților și imagini de la fața locului

0
771

Secția terapie a Spitalului raional Soroca a fost inaugurată, recent, după renovare. Pacienții, care au fost găzduiți în alte secții pe perioada lucrărilor de reparație, au revenit în secția luminoasă, cu geamuri și sistem de încălzire noi, grupuri sanitare modernizate.

Inaugurare a secției după renovare, transformată în sărbătoare cu participarea oficialilor de diferit rang

Circa 2,5 milioane lei au fost investite în lucrările de reparație a rețelei electrice și interiorului, au menționat autoritățile. O parte din bani au fost oferiți de Consiliul Județean Buzău, dar au contribuit și Consiliului raional Soroca, şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină. La evenimentul de inaugurare a secției au participat autoritățile raionale, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, reprezentantul Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, Corneliu Rădăuță, reprezentanta CNAM Soroca, Ălla Ursu, șeful OT al Cancelariei de Stat, Vladimir Ceban, agenții economici care au executat lucrările de reparație, medici, funcționari publici.

Angajații spitalului se bucură de condiții mai bune de lucru
Consilieri raionali și funcționari publici, prezenți la eveniment
Reprezentanții Sănătății primare și Centrului de Sănătate Publică, alături de colegii de la Spitalul Raional

CE ZIC PACIENȚII?

Majoritatea pacienților internați aici sunt maturi sau bătrâni cu boli cronice, care revin periodic pentru tratament și pot compara noile condiții cu aspectul anterior al încăperilor din Secția terapie.

Mihai Bădărău, Simion Cibotari, Veaceslav Guțu au doar cuvinte de laudă pentru noile condiții de cazare

Mihai Bădărău din Soroca este unul dintre pacienții care au pășit primii în secția renovată: „Veneam în vizită la rude sau prieteni și vedeam ce condiții rele erau aici, dar acum diferența este ca între cer și pământ: paturi schimbate, reparație modernă, veceu în salon, lavoar”.
Simion Cibotari din Racovăț: „Avem un doctor foarte bun și cărturar, am toată încrederea în doamna Eugenia, care îmi tratează inima. Acum ne vom trata în condiții ideale”.
Veaceslav Guțu este un pacient frecvent în secție de prin 2012, când a început a-l supăra inima, povestește soroceanul: “De 3-4 ori pe an vin la tratament în această secție. Acum șase ani era bine în secție, dar cu timpul totul s-a învechit. Dar și atunci, și acum medicii își fac bine treaba, asta e important. Ne bucurăm, desigur, de condițiile acestea în salon, mult mai plăcute”.

Zinaida Vieru, pacientă

Zinaida Vieru din Soloneț spune că a nimerit în spital pentru prima dată în viață. Femeia a fost internată tocmai în perioada în care pacienții din terapie erau găzduiți în Secția traumatologie. Acolo a petrecut patru zile în spital, după are a fost mutată într-un salon din secția renovată: „Nu am fost în viața mea la spital. Aici e foarte bine, e curat și cald. Suntem sătui și îngrijiți de doctori”.
Veronica Furdui din Vărăncău apreciază mult faptul că bătrânii internați au acces la veceu și lavoar și se pot trata în condiții mai bune decât anterior. Pe lângă profesionalismul personalului medical și asta contează, a menționat bătrâna: „Ne putem duce aici, aproape, să ne spălăm pe mâini. Totul este la îndemână, ne luăm cârja și încet-încet ne descurcăm”.

NOUA FAȚĂ A SECȚIEI BOLI INTERNE

Holul secției în timpul lucrărilor de reparație
Holul Secției în ziua inaugurării

Deși secția a fost închisă pentru reparație, ea a continuat să activeze, iar pacienții au primit tratamentul de care aveau nevoie, menționează șefa Secției terapie, Eugenia Rezuș.”Pentru noi au eliberat locuri în Secțiile pneumologie și traumatologie. A lucrat tot colectivul, astfel încât pacienții nu au avut de suferit. În secție a fost efectuată reparația în timp record, am eliberat spațiul dat la începutul lui octombrie și la sfârșitul lunii decembrie am revenit. S-a lucrat mult, zi și noapte, frumos și calitativ”.

Unul dintre saloanele pentru pacienți în timpul reparației
Așa arată un salon după renovare

Secția terapie include 12 saloane pentru pacienți, salon de proceduri, salon pentru medicamente, birou pentru medici, birou pentru asistenta superioară, birou pentru șefa secției, câte un birou pentru asistentele medicale și infirmiere. Totodată, în secție este o sufragerie, spațiul pentru sora menajeră, iar în hol este amplasat postul unde asistenta medicală de gardă primește pacientul și îi repartizează în salon.

acces la apă caldă pentru pacienți
Blocul sanitar de asemenea a fost renovat

Pacienții mai au o cameră de baie dotată cu două dușuri cu apă caldă. Toate saloanele au veceuri și lavoare. Doar la trei saloane este acces la apă caldă, mai spune șefa secției.
Capacitatea secției este de 60 de paturi. La momentul inaugurării, în secție se tratau 54 de pacienți.

CONDIȚII BUNE CU BANI DIN ROMÂNIA

Președinții din Soroca și Buzău împreună cu șefa CNAM Soroca, la inaugurarea secției după renovare

Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca: “Când am devenit președinte, mi-am pus ca scop ca această secție să fie reparată. Mă bucur că am reușit să renovăm trei secții la spitalul raional. Costul acestor lucrări este în jur de 2 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei din partea Consiliului Județean Buzău, 500 mii lei din partea Consiliului raional Soroca și 500 mii lei din partea CNAM. Am reușit și, cum zice și domnul președinte, nu investim doar în edificii, investim în aceea ca pacienții care vor avea nevoie de servicii să se simtă bine aici. Știm foarte bine ce condiții erau, dar s-au schimbat timpurile, necesitățile și am reușit să realizăm acest proiect”.
Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău: “Nu e un lucru deosebit pe care l-am făcut noi, cei din Consiliul Județean Buzău. Este un gest de normalitate. Simplu. Pe noi nu ne desparte decât o apă, nu mai vorbesc de alte lucruri. Avem aceeași cultură, aceeași limbă, aceleași tradiții. (…) Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le facă oricine. De ce? O societate care este bolnavă și nu este educată se naște aproape moartă. (…)Oricine ar fi trebuie să aibă doi piloni de bază de dezvoltare: sănătatea și educația. Căci fără drumuri, fără altele mai putem să stăm, avem timp să le facem, dar dacă ne îmbolnăvim sau nu suntem educați, nu putem să facem nimic.”
Conducerea raionului Soroca planifică pentru anul 2019 să efectueze lucrări de reparație în alte trei secții ale Spitalului raional Soroca: pediatria, chirurgia și să amenajeze un spațiu separat pentru secția neurologie.
Amintim că, la finalul anului 2018, a fost inaugurată după reparație capitală maternitatea din Soroca, renovată de asemenea cu susținerea partenerilor de peste Prut.

CITIȚI DE ASEMENEA ȘI:

La Soroca, femeile vor naște în condiții mai bune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.