(Foto/video) O nouă înfrățire pe harta România – Republica Moldova

0
593

La 29 martie 2019 în comuna Voloviţa a avut loc un eveniment care a apropiat şi mai mult  cele două maluri ale Prutului: înfrățirea comunei Voloviţa din raionul Soroca şi a comunei Dumeşti, județul Iaşi.

Ideea acestei înfrățiri au venit cele două instituţii şcolare din comunele respective  gimnaziul “Alexandru Lupaşcu”, Voloviţa şi Şcoala Profesională Dumeşti care în anul Centenarului au pus bazele unui parteneriat educațional: “Centenarul ne unește”. ”Ne propunem ca parteneriatele pe care le dezvoltăm în instituție  să se răsfrângă asupra întregii comunități, de aceea am mers pe ideea de a implica cât mai multe persoane , copii care au fost în vizite reciproce, familiile acestora, cadre didactice precum și administrațiile celor două primării pentru o dezvoltare durabilă, a  pune accentul pe lucrurile comune care ne leagă, pe valorile și tradițiile cultivate de secole de poporul român și pe care le transmitem cu mult drag copiilor noștri”, menționează Svetlana Rahimov, directoarea gimnaziului ”A. Lupașcu”, din Volovița.

La rândul său, Ana Dorneanu directoarea Școlii Profesionale Dumești, care s-a aflat la Volovița împreună cu patru pedagogi și un grup de 15 elevi, comunică:Emoții, nerăbdare, dorința de a ajunge cât mai repede la frații noștri, acestea au fost stările care ne-au încercat din decembrie când am făcut cunoștință la Dumești. Au fost trei zile minunate! De cum le-am trecut pragul, gazdele noastre ne-au primit cu căldură și inima deschisă. La școală am participat la activități în cadrul cărora elevii îndrumați de profesorii lor au demonstrat cât de mult iubesc limba, cultura acestui neam, istoria. Ce poate fi mai frumos decât sa te prinzi în hora alături de frații tai de neam și suflet? Ce poate fi mai înălțător sa pășești prin locuri încărcate de istorie precum cetatea Soroca ?”

Evenimentul prilejuit înfrățirii a debutat cu activități legate de tradiții și obiceiuri comune de primăvară în cadrul gimnaziului fiind urmat de semnarea Acordului de Înfrățire dintre  cele două comune la primăria din localitate.

Primarii din Volovița și Drumești, Ghenadie Nitrean și Mihai Cocoveică și-au propus drept obiective comune: dezvoltarea relațiilor culturale, sociale și economice dintre cele două administrații publice locale, implementarea de proiecte comunitare cu rezultate benefice pentru ambele părți, ceea ce ar duce la întărirea relațiilor de prietenie și colaborare dintre cele două localități.

GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.