(Foto) Bătrânețea e și frumoasă, și tristă. Cum sărbătoresc sorocenii Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

0
363

Peste o sută de vârstnici din raionul Soroca, s-au adunat astăzi într-un restaurant din municipiu, unde sărbătoresc Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Aceștia sunt adunați de Organizația Veteranilor din raionul Soroca (OV), ce și-a propus să le ofere o sărbătoare persoanelor cu vârstă înaintată. A fi bătrân în Republica Moldova e și frumos, e și trist au opinat participanții la eveniment.

Participanții sunt președinți și membri ai organizației raionale a veteranilor și vin din toate localitățile raionului. Pentru ca oaspeții să aibă o sărbătoare pe cinste, organizatorii au avut grijă de gustări delicioase și de un program artistic cu participarea copiilor și tinerilor talentați din Soroca. A fi bătrân în Soroca, în Republica Moldova e și frumos, e și trist au opinat participanții la eveniment.

Maria Mânzat, președinta organizației primare a veteranilor din Șolcani: E destul de frumos să fii vârstnic, pe de o parte, pe de altă parte e cam trist. Este vârsta în care realizezi că ai în spate multe lucruri pe care le-ai realizat în viață. Am lucrat directoare de școală 23 de ani și pedagog 50 de ani, am crescut trei copii, am cinci nepoți. Ce-mi mai trebuie? Aceasta e toată fericirea mea! Dar ca să fie vârstnicii mai fericiți în țara noastră, statul trebuie să le acorde mai multă atenție. Îmi pare rău și ceea ce le-a oferit bătrânilor, acum li se ia înapoi. Mă refer la acei 600 lei oferiți de sărbători.

Constantin Tcaciuc, președintele organizației primare a veteranilor din Cosăuți:  Fericirea bătrânilor în Moldova depinde de mărimea pensiei. Cât privește  persoanele vârstnice din Cosăuți, în perioada rece a anului oamenii suferă că pensia este mică, nu e suficientă ca să acopere cheltuielile bătrânilor. În general bătrânilor de la noi nu li se oferă facilități, ei nu au unde petrece timpul liber, nu există centre pentru bătrâni. Dacă cineva are internet acasă, se informează, petrece timpul interesant, dacă nu, atunci petrece timpul în căutarea cu ce să facă focul în sobă.

Claudia Ivanov, președinta OV din raionul Soroca: Întotdeauna ne străduim să implicăm veteranii în evenimente frumoase, să le oferim emoții frumoase. Astăzi la această sărbătoare sunt invitați 120 de veterani, membri ai organizației. În ajun însă am avut grijă și de alți membri, care sunt țintuiți la pat. Din donațiile mai multor veterani le-am făcut colete și le-am repartizat pe la case, urându-le sănătate și bucurii din partea noastră a tuturor. De asemenea am ajutat câteva familii cu mulți copii. Astăzi sunt prezenți președinții și cei mai activi membri organizațiilor primare din sate și municipiu. Le doresc tuturor persoanelor în etate sănătate, prosperitate, putere, să aibă oamenii dragi în jurul lor și să fie mai activi, să participe la evenimente, să se informeze, să fie activi și energici, deoarece anii nu sunt o povară!

Participanții au primit mesaje de felicitare din partea Casei Teritoriale de Asigurări Sociale și Direcției Asistență Socială și Protecției a Familiei, precum și din partea primăriei Soroca.

Potrivit datelor statistice, la începutul anului 2019, în ţară locuiau 558,4 mii persoane cu vârsta de şi peste 60 de ani, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.