Fiecare al patrulea moldovean este fumător, vârsta medie la care încep să fumeze este de nici 18 ani.

0
76

Fiecare al patrulea moldovean este fumător. Datele sunt incluse într-un studiu realizat de Agenția Națională de Sănătate Publică, în contextul Zilei Naționale de renunțare la fumat, informează nordnews.md.

Potrivit datelor studiului, peste 25% din populația Republicii Moldova sunt fumători. Dintre aceștia, aproape 44% sunt bărbați, iar 5,6% – femei. Datele mai arată că moldovenii încep să fumeze la vârsta medie de nici 18 ani.

Studiul mai arată că, în fiecare an, la nivel global, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun. Din cei care fumează, 7 milioane de oameni își ăierd viața.

ANSP, atrage atenția consumatorilor de tutun că pe lângă bolile la care sunt expuși, „consumul de tutun implică costuri enorme pentru economia națională prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și scăderea productivității muncii  populației. În Republica Moldova cifra se ridică la aproximativ 2 miliarde de lei, anual.

Potrivit sursei, fumătorii care vor să renunțe la acest viciu pot apela cu încredere linia verde gratuită – 080010001, instituită în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Doar în 2018, din 500 de persoane dependente de tutun, care au apelat la ajutor, 305 au renunțat la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.