Femeile au fost încurajate să se implice în politică

0
79

La Incubatorul de Afaceri Soroca a avut loc ieri o masă rotundă cu liderii politici din raion scopul căreia a fost promovarea dimensiunii, egalității de gen și a șanselor egale dintre femei și bărbați. Invitați au fost reprezentanți ai Ambasadei Suediei în Republica Moldova, UW și Fundației Est-Europene Moldova, administrației publice locale, partidelor politice din raion, societății civile și din domeniul afacerilor.

După o scurtă prezentare, participanții au discutat despre locul și rolul femeii în cadrul partidelor politice din raion, promovarea lor la nivel de partid, dar și la funcții de conducere, precum și care sunt perspectivele femeilor pe arena politică din țară.

“Ne-am propus să vedem care este situația la Soroca și cum privesc partidele politice din teritoriu acest subiect privind egalitatea de gen, inclusiv dacă mai au nevoie de asistență în acest sens. Am identificat de mai multe ori că subiectul nu este perceput și înțeles corect. Noi avem cu ce ne lăuda, avem o legislație bună privind asigurarea egalității de gen, însă implementarea acesteia lasă de dorit”, a spus Catinca Mardarovici, directoare executivă a Clubului politic al Femeilor 50/50.

În cadrul mesei rotunde s-a menționat că femeile sunt mai predispuse să aplice la un post de muncă mai puțin plătit, iar salariul acestora este adesea mai mic decât cel al bărbaților. În timp ce bărbații se dezvoltă și cresc din punct de vedere profesional, femeile iau concedii de maternitate și petrec mai mult timp în sânul familiei. “De cele mai multe ori, femeile nu doresc să se implice în politică pentru că se simt mai bine acasă. Ele ies mai greu din zona de confort”, a menționat o participantă, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Adam Amberg, Consilier, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare (în partea dreaptă)

“Dacă nu se reușește crearea unei reprezentări 50 la 50 din punct de vedere al genurilor în organele de conducere, atunci statul nu poate fi competitiv și productiv”, a declarat Adam Amberg, Consilier, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, în cadrul Ambasadei Suediei în RM. Potrivit unui studiu realizat în 2014 de către Uniunea Interparlamentară, în Suedia cota de reprezentare a femeilor în parlament este de 44,7%.

Menționăm că 6 femei activează în Consiliul orășenesc Soroca și altele 2 în Consiliul raional.

Citește: Clubul Politic al Femeilor și-a deschis ușile și la Soroca

Articolul precedentFotografia Zilei – Un gest disperat sau o glumă?
Articolul următorDrumuri reparate de cetăţeni (FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.