Felicia Voicu: “Integrarea Europeană – o perspectivă personală din schimbul de mobilitate”

0
140

Referendumul pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este însoțit de o anti-campanie de denigrare a tot ce este Europa. Se distribuie tot felul de narațiuni, care, în mare parte sunt total invers decât cum este realitatea. Dovadă ar fi și faptul că mulți dintre membrii familiilor celor care critică Uniunea Europeană, inclusiv distribuie ziare cu mesaje antieuropene pe la piețele din Soroca, obișnuiesc să se odihnească anume acolo, să-și cumpere case și apartamente în orașe europene, ba să-și trimită și copiii la studii în București, Berlin sau Paris. Noi știm că Uniunea Europeană nu este perfectă și nici câinii nu umblă pe acolo cu colaci în coadă, dar atât timp cât tot felul de indivizi omit valorile europene, inventează probleme false și îndrugă tâmpenii, am rugat mai mulți soroceni, stabiliți în statele Uniunii Europene, să ne scrie despre realitatea de acolo.

“Fiind într-un schimb de mobilitate, am avut ocazia să văd îndeaproape realitatea integrării europene și să înțeleg mai bine avantajele și provocările pe care le aduce aceasta. Îmi voi împărtăși experiența și opinia despre locul nostru în Uniunea Europeană și valorile pe care aceasta le promovează, subliniind beneficiile pe care le oferă UE în domeniul educației, precum accesul la studii de calitate și burse generoase. Acest program mi-a oferit oportunitatea de a studia Estetica și Filosofia Artelor într-un mediu internațional, beneficiind de o bursă lunară de 850 € pentru cinci luni, acoperirea costurilor de călătorie până la 360 €, scutire de taxe la Universitatea din Valladolid și asigurare medicală completă. Aceste facilități demonstrează angajamentul UE pentru a sprijini tinerii în educația lor și de a promova mobilitatea academică. Deși avantajele sunt evidente, integrarea într-o uniune atât de diversă vine și cu provocări. Adaptarea la reglementările europene, asigurarea coerenței legislative și gestionarea diferențelor culturale sunt doar câteva dintre obstacolele pe care trebuie să le depășim. Există provocări în procesul de integrare, însă beneficiile potențiale depășesc cu mult obstacolele, iar valorile și resursele pe care le oferă UE sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră și pentru construirea unui viitor mai bun”.
Felicia Voicu, Spania

Dacă ești și tu originar din raionul Soroca, și faci parte din diaspora conaționalilor noștri din Uniunea Europeană, poți transmite mesajul tău, celor de acasă, scriindu-ne pe pagina noastră de Facebook.


Articolul precedentPovestea celor patru pui de arici – o lecție de viață pentru oameni / VIDEO
Articolul următorO zi memorabilă: Au început negocierile de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană / LIVE
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.