Familiile cu copii și familiile cu persoane cu dizabilități vor fi favorizate de modificările la Legea ajutorului social

0
326

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat majorarea plafonului de acces pentru familiile vulnerabile la ajutorul pentru perioada rece a anului. Astfel, începând cu 1 noiembrie și pe durata valabilității stării de urgență, ajutorul pentru perioada rece a anului va fi calculat în baza unei formule actualizate. Mijloacele financiare vor fi acordate familiilor solicitante care au un venit mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat conform legislației și mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat, în baza coeficientului majorat până la 2.6.

Porivit deciziei CSE, solicitările de acordare a ajutorului social înregistrate la reprezentantul structurii teritoriale de asistență socială, începând cu 1 noiembrie 2022, se reexaminează în mod automat în cadrul Sistemului informațional automatizat „Asistență socială”, care va verifica eligibilitatea și va emite decizii fără a fi depusă o nouă cerere pentru acordarea ajutorului social.

În acest context, ministerul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a menționat într-o postare pe pagina sa de facebook că modificările la Legea ajutorului social făcute în acest an favorizează în special familiile cu copii și familiile cu persoane cu dizabilități severe.

“De exemplu, o familie compusă din doi adulți cu doi copii va fi eligibilă pentru ajutorul pentru perioada rece a anului dacă corespunde criteriilor ocupaționale și are un venit lunar sub 13 398 lei, un plafon cu 35% mai mare decât anul trecut”, a explicat Marcel Spatari.

Spatari mai menționează că, în rezultatul reformei din acest an și a dispoziției CSE de ieri, față de anul trecut pragurile de acces la APRA cresc: cu 14% pentru familiile formate din adulți fără dizabilități; cu 25% pentru familiile din doi adulți dintre care unul cu dizabilitate severă; cu 26-30% pentru familiile formate din doi adulți și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului; cu 30-35% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului;  cu 32-36% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că, în această iarnă, vor deveni eligibile pentru acest ajutor circa 240 mii de familii.

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCentrul de Sănătate Racovăț are gard de 300.000 de lei, alocați din bugetul raional
Articolul următorPe 20 noiembrie moldovenii ar putea să se bucure de primii fulgi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.