Faleza din preajma Cetății are o nouă „față”

0
162

La Soroca a avut loc un eveniment care are o semnificație aparte pentru cele două orașe înfrățite — Buzău și Soroca. În prezența câtorva zeci de soroceni, dar în mod special a oaspeților de la Buzău, în frunte cu primarul Constantin Toma, s-a desfășurat ceremonia de inițiere a recepției finale a reconstrucției curente a falezei râului Nistru pe segmentul din preajma Cetății.

„Avem un oraș frumos, cu o faleză frumoasă și acest lucru datorită ajutorului acordat municipiului Soroca de către frații de la Buzău. După reconstrucția falezei și Vechea Cetate a căpătat o nouă față, lucru care, cu siguranță, va fi apreciat de toată lumea, și de soroceni, și de oaspeții orașului. Din partea sorocenilor, mulțumesc consilierilor de la Buzău, personal domnului primar Constantin Toma, pentru ajutorul frățesc pe care ni l-au acordat”, a spus în alocuțiunea sa primarul de Soroca, Victor Său. În fața celor prezenți, primarii celor două localități au semnat documentul de recepție a lucrărilor. „Înfrățirea dintre orașele noastre dă roade, și acest lucru ne bucură foarte mult. De altfel, Soroca este de multă vreme înfrățită cu Buzăul și despre aceasta vorbește faptul că zilele acestea sărbătorim împreună aniversarea a 25-a de la înființarea la Soroca a Filialei Bibliotecii „Vasile Voiculescu” de la Buzău… Astăzi doresc să vă mai divulg un secret: luni, 17 decembrie, Consiliul municipal va vota o decizie prin care o stradă din municipiul Buzău va purta numele „Soroca”, a declarat domnul primar Constantin Toma. Prezent la ceremonie, președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, a menționat frăția care există între raionul Soroca și județul Buzău, despre proiectele în derulare: „Foarte curând, cu sprijinul fraților de la Buzău, va fi finalizată reparația Secției de boli interne a Spitalului raional, fapt pentru care mulțumesc autorităților buzoiene”.

Vera SAHNIUC:
„Bucură ochii ceea ce vedem astăzi. Frumoasă și largă este faleza din preajma Cetății, lucru cu care ne putem mândri și pentru care mulțumim buzoienilor. Acum este foarte important să păstrăm această frumusețe, pentru ca să avem ce arăta numeroșilor turiști care vin la Soroca”.

Serghei NASTAS:
„Indiferent din partea cui vine, orice ajutor este binevenit. Mă bucur că avem o așa faleză și mă bucur că prietenia dintre cele două municipii nu este una formală, dar cu rezultate concrete. Felicit toată lumea care și-a adus aportul la finalizarea acestor lucrări importante”.

Marina CUȚULAB:
„Din partea tinerilor din municipiul Soroca mulțumesc primarilor și consilierilor de la Soroca și Buzău pentru acest frumos cadou. Vom avea un loc frumos pentru agrement. Mulțumesc!”.

Mihai MARCOCI:
„Cum să nu te bucuri când vezi așa ceva? Este meritul buzoienilor, în primul rând, care ne-au ajutat să schimbăm fața falezei. Frații adevărați nu doar spun cuvinte frumoase, dar și realizează ceva concret. Cu atât mai greu îmi este să înțeleg de ce unii conaționali nu apreciază la justa valoare ce face România pentru noi, dar se uită și aplaudă cu totul în altă parte”.

Primarul Victor Său a înmânat și trei Diplome de onoare celor care și-au adus aportul la reconstrucția falezei — firmei sorocene „Magistrala Nistru”, Consiliului municipal Buzău și domnului primar de la Buzău, Constantin Toma.

Proiectul de reconstrucție a cheiului râului Nistru, pe segmentul din fața Cetății este realizat în parteneriat cu Consiliul municipal Buzău, care a oferit 100 000 euro, restul sumei fiind acoperită de Primăria municipiului Soroca, și anume  27,7 %. Valoarea totală a proiectului este de 138 500 euro.

Articolul precedentBiblioteca ”Basarabia” la un sfert de veac
Articolul următorOstap Bender are motive să fie invidios: Ilan Șhor schimbă capitala, de la Chișinău la Orhei
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.