Expoziţie de icoane vechi la Soroca, inaugurată în ajun de Paşte (FOTO)

0
100

Ieri a fost vernisată în incinta Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca o expoziţie de icoane vechi “Lumină din Lumină”, care reprezintă o parte din obiectele de artă ecleziastică din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. În lucrări este zugrăvită viaţa Mântuitorului Isus Hristos de la Naştere până la Răstignirea şi Învierea Sa.

În sala muzeului sunt etalate 23 de icoane din Basarabia, Ierusalim şi Rusia. Acestea datează încă din sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX. Pictate pe lemn, în ulei şi tempera ele reflectă diverse expresii iconografice.

Adelaida Chiroşca, cercetător ştiinţific, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, ne povesteşte că expoziţia debutează cu icoane ce redau scene din viaţa Mântuitorului, şi anume Naşterea şi Întâmpinarea Domnului. “Este pentru prima dată când aducem la Soroca o expoziție de icoane din colecțiile Muzeului național. Ne-am dorit ca aceasta să fie expusă înainte şi în perioada sărbătorilor pascale„ ne spune dumneaei.

Intrarea Domnului în Ierusalim marchează începutul perioadei patimilor lui Isus Hristos, icoane care amintesc despre Cina cea de Taină, Isus în faţa lui Pilat, Răstignirea Domnului. Doamna Chiroşca a menţionat că autorii lucrărilor nu sunt cunoscuţi, acest fapt fiind specific pentru acest stil de artă.

Tinerii care au venit să admire exponatele au rămas profund impresionaţi de mesajul şi măiestria celor care le-au executat.

Pentru cei care au dorit, dar nu au reuşit să vină la inaugurare, informăm că expoziţia va dura până pe data de 4 iunie, atunci când sunt sărbătorite Rusaliile.

Evenimentul reprezintă un început de colaborare dintre Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie din Soroca.


Articolul precedentFotografia Zilei – No comment
Articolul următorFotografia Zilei – Fără frică la drum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.