Expoziţie de artă decorativă

0
87

O expoziţie deosebită a fost inaugurată la Soroca. Circa 30 de de lucrări din domeniul artei decorative, sunt expuse în Sala de la Colţ a Muzeului de Istorie şi Etnografie. Adevărate opere de artă au fost create, în cadrul proiectului “Revenire la tradiţii“, de către studenţii de pe ambele maluri ale râului Nistru, care studiază în domeniul artelor.

Expoziţia surprinde din prima or, lucrările prezintă o combinaţie nemaipomenită de imaginaţie şi măiestrie, autorii utilizând tehnici tradiţionale de tapiserie (gobelen), imprimeu artistic (batic) dar şi tehnici mixte cu aplicarea unor elemente moderne.

Colecţia de lucrări este rezultatul proiectului “Revenire la tradiţii “, realizat de Comitetul Naţional ICOM Moldova în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din regiunea transnistreană, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul Programului Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii.

Proiectul a durat un an (noiembrie 2013-noiembrie 2014) şi s-a realizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Facultatea Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, Colegiul de Artă şi Muzeul de Artă din or. Bender. Obiectivele principale ale proiectului au prevăzut crearea unei platform de colaborare între reprezentanţii domeniului artistic şi cultural de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi resuscitarea interesului faţă de arta decorativă atât în mediul artistic şi academic, cât şi la publicul larg.

Astfel câte un grup de 15 studenţi de pe ambele maluri ale râului Nistru, au fost implicaţi în proiectul menţionat. La prima fază aceştia au elaborat schiţe, care ulterior au fost examinate şi selectate de un consiliu. În ce-a de-a doua fază, fiind îndrumaţi de profesorii de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, au realizat lucrările propriu-zise, expuse ulteriorîn faţa publicului, inclusiv la Soroca.

În total au fost realizate 42 de lucrări, sorocenii pot vedea 28 dintre acestea.

Expoziţia se va afla la Soroca pe parcursul a două luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.